De varkensstal van de familie Berkvens
De varkensstal van de familie Berkvens

840 Zonnepanelen op Laarbeekse varkensstal

Algemeen

Laarbeek - Marcel Berkvens kijkt tevreden. 840 zonnepanelen sieren zijn stallen. Een totaalvermogen van maar liefst 200.000 Kilowatt. Landelijk gelegen in Laarbeek vormt dat een enorme bron van energie! Het is echter geen eenvoudige reis geweest.

Reeds in 2016 ging Marcel in gesprek met Platform Duurzaam Laarbeek om zijn stallen te gebruiken voor een zonnepanelenproject. Het moest niet alleen financieel rendabel zijn, maar zeker ook veilig, goed verzekerd en duurzaam. Omdat dit idee toen nog echt nieuw was, waren er veel consequenties die men moest verkennen. Toch presenteerde de stichting Platform Duurzaam Laarbeek de ideeën al op de duurzaamheidsmarkt van de gemeente Laarbeek en ontving enthousiaste reacties van de inwoners, waarbij het zonnepanelentraject op de varkensstallen al wat gekscherend de creatieve naam 'Big Power' ontving.

Men kreeg in 2017 de toewijzing van de felbegeerde landelijke subsidie, maar de marktomstandigheden veranderen snel en eind 2017 kwam het bericht dat er nog geen investeerder gevonden kon worden. Het afgelopen jaar ontstonden gelukkig nieuwe contacten met een bedrijf dat aanbood de zonnepanelen te leggen. Zonnige tijden breken aan!

Marcel zelf ziet het als volgt: "Verduurzaming van onze energievoorziening is belangrijk en we moeten proberen dat zo slim mogelijk te organiseren. Dat betekent dat we de grote daken, die goed in de zon liggen, maximaal moeten benutten." Voor hem was dat een belangrijke drijfveer om te onderzoeken wat de mogelijkheden waren. Hij is blij met de uiteindelijke realisering. "Ik hoop nog vele jaren op deze manier bij te dragen aan het opwekken van groene stroom".

Ook Theo van Hoek en Ton Sonneveldt van Stichting Platform Duurzaam Laarbeek kijken tevreden terug. Zij benoemen zien dit als een leerzame periode. "De opzet was om er ook van te leren en dat is ook wel gebeurd. Een eventueel volgend project zal op een andere manier worden aangepakt omdat zaken uitbesteden meer tijd en geld kost. Onze kennis van de veranderende markt is beter geworden en er zijn nu ook andere aanbieders die dit soort projecten mee kunnen uitvoeren."

840 panelen liggen nu op de varkenstallen. Het plan 'Big Power' is uiteindelijk gerealiseerd. De stroomopbrengst wordt verkocht aan een energiebedrijf én gebruikt voor het bedrijf van de familie Berkvens. Voor de stichting is dit een mooie mijlpaal. De zonnepanelen vormen een krachtige, duurzame bron van energie. De stichting Duurzaam Laarbeek hoopt dat dit andere ondernemers inspireert om ook hun daken bewuster te gebruiken. Ze weten zeker dat Marcel Berkvens – net als zijzelf – de ervaringen met hen wil delen.

Afbeelding