Logo mooilaarbeek.nl
Koekie Wagner, woordvoerder namens de Sinti (l) en burgemeester Frank van der Meijden op het Sinti-festival Latcho Diewes in 2017   | Fotonummer: 8572c6
Koekie Wagner, woordvoerder namens de Sinti (l) en burgemeester Frank van der Meijden op het Sinti-festival Latcho Diewes in 2017 (Foto: Marcel van de Kerkhof (Beek en Donk))
Gemeente

Burgemeester en Sinti om tafel

Laarbeek - Een vertegenwoordiging van de Sinti-bewoners van het woonwagenkamp aan de Schutstraat in Lieshout en burgemeester Frank van der Meijden hebben dinsdagmiddag om de tafel gezeten. Aanleiding voor het gesprek was een brief die de bewoners onlangs aan de raadsleden en het gemeentebestuur hadden gestuurd.

Daarin worden grove beschuldigingen geuit van racisme en discriminatie. Er wordt gesproken over de vervolging van Sinti in de Tweede Wereldoorlog en de raad zou de burgemeester moeten ontslaan. "De toonzetting van die brief kon echt niet. Dat is onacceptabel. Dat heb ik ze verteld", legt burgemeester Van der Meijden uit.

Momenteel lopen er enkele strafrechtelijke en bestuursrechterlijke zaken tegen bewoners van het woonwagenkamp aan de Schutstraat. Bij een controle begin 2018 werden tal van overtredingen geconstateerd. "Zoals wij dat ook bij anderen doen, lichten we zaken toe in een persoonlijk gesprek. Zij wilden als groep komen. We hebben toen uitgelegd dat we dat niet doen. Het zijn persoonlijke maatwerk gesprekken."

De bewoners maken zich op hun beurt druk om de brandveiligheid op het kamp. "Ik heb er begrip voor dat wij die brandveiligheid moeten regelen. Daarom heb ik in het gesprek (van dinsdag, red.) ook het collegebesluit laten zien van 16 april." Daarin wil het gemeentebestuur een last onder dwangsom opleggen aan woningstichting woCom. Die moet zorgen dat de situatie op het kamp veiliger wordt. "De mensen bij het gesprek van dinsdag waren enorm verbaasd, ze waren er niet van op de hoogte. Maar er was ook grote opluchting."

De Sinti-bewoners wilden ook graag spreken bij de dodenherdenking van 4 mei. Het verzoek hiertoe werd afgewezen. "Spreken ging gewoon niet. Al drie jaar hebben we hetzelfde programma en we maken geen onderscheid tussen de doelgroepen. Daarop hebben we ze wel een voorstel gedaan. Een uitgestoken hand. Ze zouden wel een bijdrage kunnen leveren in de muziek tijdens de herdenking. Ze gaan nu overleggen wat ze gaan doen."

Koekie Wagner, bewoner van het kamp en woordvoerder van de groep, zat dinsdag aan tafel bij Van der Meijden. "We gaan zeker kijken of we op 4 mei muziek kunnen spelen bij de herdenking. Het is van beide kanten wat water bij de wijn doen", vindt Wagner. "We hebben in de brief ook dingen gezegd die we niet hadden moeten zeggen, het was de emotie. Het is goed dat we weer in gesprek zijn met elkaar."

Van der Meijden is tevreden met het gevoerde gesprek met de Sinti. "We moeten respectvol met elkaar omgaan. Je mag boos en kritisch zijn. Maar doe het wel met respect."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>