Logo mooilaarbeek.nl
   | Fotonummer: ef30bc
Foto: Jan Jansen
Jongeren

Spelen en verbinden in natuurspeeltuin 'D'n Hoge Suute'

Mariahout – De eerste schop is de grond ingegaan. Volgend jaar zal rond deze tijd tussen D'n Hoge Suute en de Nieuwe Erven een natuurlijke speeltuin liggen. Het wordt een plek waar kinderen met natuurlijke materialen aan de slag kunnen, senioren van naastgelegen woningen lekker mogen wandelen en buurtbewoners elkaar ontmoeten. Met een directe doorgang naar de 'oude' kern van Mariahout wordt ook letterlijk voor verbinding gezorgd.

Enthousiaste jonge vaders bevorderen leefbaarheid
De nieuwe Mariahoutse woonwijk 'D'n Hoge Suute' groeit gestaag. Er wonen veel nieuwe Mariahoutenaren. Integratie in de kleine kern is belangrijk, via verenigingen òf de buurt. Sinds een jaar of drie hebben enthousiaste vaders 'de koppen bij elkaar gestoken' en werkten een plan voor een speeltuin uit. Koen van Zoggel, Gerben Beestman en Michel Groeneveld kwamen via hun partners naar Mariahout en bruisen samen met getogen Mariahoutenaar Rob Vermeulen van energie om van de nu lege plek, met hier en daar bebossing, een prachtige speelplek in de buurt te maken.

Ideeën genoeg
Op tafel ligt de plattegrond en ze spuien enthousiast ideeën. "Er zal hoogteverschil komen", vertelt Michel, "want we creëren heuveltjes waar je, als er sneeuw ligt, gewoon af kunt sleeën." "Geasfalteerde wandelpaden, zodat rollators én skeelers de paadjes kunnen gebruiken", vult Gerben aan. "Er komen hangmatten voor de jeugd en plekken waar kinderen zelf dingen kunnen bouwen. Regenwater wordt gebruikt om met water te kliederen", vertelt Koen en Rob geeft aan dat er ook ruimte is om een buurtbarbecue te organiseren of gewoon lekker te buurten. "Het asfalt wordt trouwens grijs", lacht Rob, "dat past beter bij het landschap." De mannen zien het helemaal voor zich, er is ruimte genoeg voor een fantasierijk kind om zich uit te leven en gegarandeerd vies te worden.

Geen hondenpoep en verkeer
Inmiddels is een gedeelte van de toekomstige speeltuin voorbewerkt. "Mensen moeten wel wennen om hun hond niet uit te laten op deze plek", zeggen de vaders. "Positief is dat de omgeving van de speeltuin verkeersluw is omdat er geen verkeer direct door de wijk gaat." Kindervakantieweek had een aantal jaren in de laatste week van de grote vakantie hier hun bouwplek. Even is aan terugkeer gedacht, maar inmiddels zijn ze verhuisd naar de wijk Moerasvogels. Daar is meer ruimte en zijn meer mogelijkheden. "We zijn al onze sponsoren en de gemeente heel dankbaar", zeggen de vaders. "Ons plan was anders niet gelukt." Volgend jaar zal er een mooie speeltuin zijn. Vier jonge vaders die zich dan samen, met hun kinderen, lekker vies mogen maken in de speeltuin. De ultieme jongensdroom.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>