Logo mooilaarbeek.nl
Het college gaat verder zonder Ria van der Zanden (tweede van rechts)   | Fotonummer: e2cf7e
Het college gaat verder zonder Ria van der Zanden (tweede van rechts) (Foto: Gemeente Laarbeek)
Politiek

Nieuwe politieke realiteit in Laarbeek

Laarbeek - "De politieke keuzes zijn gemaakt en het college gaat verder met besturen, wat ze nu ook al deden. In het najaar moeten we het namelijk toch ook gewoon over de begroting voor 2020 hebben." Burgemeester Frank van der Meijden geeft aan dat na alle politieke ophef van de afgelopen weken nu duidelijk is hoe er verder gegaan wordt. Tenminste als bij de raadsvergadering van 22 augustus een meerderheid van de raad instemt met de nieuwe voorstellen.

Verantwoordelijkheid nemen
De geschiedenis is bekend. PNL stemde tegen de kadernota, waarom PNL-wethouder Ria van der Zanden opstapte. De tegenstem van haar voltallige fractie voelde voor haar als een vertrouwensbreuk en ze vond dat haar partij geen verantwoordelijkheid nam om Laarbeek in beter financieel vaarwater te krijgen. De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA beraadden zich op de samenwerking met PNL en wilden samen verder, wel met ruimte voor PNL om samen te werken, maar niet meer met plek voor een PNL-wethouder. Die partij wilde op haar beurt alleen verder met het vijfpartijenakkoord als ze een wethouder mogen leveren en dat de ozb-verhoging van 38 procent van de baan gaat.

Een politieke impasse ontstond. PNL kiest er voor om door te gaan als oppositiepartij. De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA gaan op de vorig jaar ingeslagen weg verder om het coalitieakkoord 'Handen Ineen' zo goed mogelijk uit te voeren. Dit gaan ze doen met de vier wethouders die er al zaten. De taken van wethouder Ria van der Zanden worden verdeeld. Joan Briels gaat Klimaatadaptatie, Verkeer/Vervoer, Afval en Water doen. Monika Slaets neemt Openbare Werken over en Greet Buter Financiën.

Het Fte aan wethouders gaat ook omlaag. Werkten de vijf wethouders eerst samen 3,5 Fte. Van der Zanden werkte 0,8 Fte, maar dat wordt niet volledig verdeeld over de vier overige wethouders. Dat wordt 'substantieel minder'.

Vanaf 22 augustus, als een meerderheid van de raad instemt gaan De Werkgroep, ABL, CDA en PvdA dus samen verder. "We gaan van vijf naar vier wethouders. Dit is wat de politieke meerderheid wil", geeft burgemeester Frank van der Meijden aan. "Afgelopen weekend hebben we afscheid genomen van Ria. Met waardigheid, maar ook met buikpijn."

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=mooilaarbeek.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>