Wilma van Asseldonk
Wilma van Asseldonk

Koffie-uurtje in de Huiskamer van Lieshout

Algemeen

Lieshout - In de Huiskamer van Lieshout (Franciscushof) wordt vrijdag 27 september om 10.00 uur het koffie-uurtje gehouden, het bekende netwerkuurtje. In de eerste plaats wordt met het koffie-uurtje een gezellig samenzijn beoogd. Uit deze ontmoetingen, vooral voor senioren, kan langzaamaan een netwerk ontstaan van bekenden die elkaar over en weer kunnen ondersteunen, wanneer daar behoefte aan ontstaat.

Met enige regelmaat worden ook gastsprekers uitgenodigd die iets komen vertellen over een onderwerp dat Lieshoutse senioren aanspreekt. Dat is een bijkomend doel. Aanstaande vrijdag is uitgenodigd Wilma van Asseldonk. Zij is hoofd Ketenzorg bij de Zorgboog en gaat het hebben over 'Zorg om de zorg'.

De zorg is veranderd
Verzorgingshuizen of bejaardenhuizen zijn verdwenen. Dat is snel gegaan. Misschien wel te snel. Overheden en instanties verwachten steeds meer dat mensen langer zelfstandig en in hun eigen omgeving blijven wonen. Zelfredzaamheid en zogenaamde samenredzaamheid worden dan belangrijker. Hoe ga je daarmee om? Je moet dat voor jezelf goed regelen. De ondersteuning en hulp nemen andere vormen aan. Daarom is het goed dat er mensen om je heen zijn met wie je samen kunt optrekken, aan wie je hulp kunt vragen als dat nodig is, maar ook aan wie je hulp kunt aanbieden. Je moet er tijdig voor zorgen dat je niet alleen staat. Inmiddels zijn er al heel wat mensen die de weg naar het koffie-uurtje hebben gevonden om daar hun netwerk uit te breiden.

Wilma van Asseldonk
Wilma vertelt wat er aan professionele zorg mogelijk is als er meer hulp is vereist dan de familie, vrienden en buren kunnen leveren; als het hun niet meer lukt. Het algemeen uitgangspunt is 'Positieve gezondheid', een benadering die niet de ziekte maar het leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, de eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens zelf, niet op de beperkingen of ziekte. Dat vraagt om een andere reactie op zorgvragen, het zoeken naar mogelijkheden. Een grotere zorgvraag en tegelijk een krapte op de arbeidsmarkt voor de zorg vraagt om creativiteit, om anders te kijken naar zorg. Ook hulpmiddelen op het gebied van robotica en domotica zijn daarbij opties.