Tankstation Vissers aan de Pater Vogelsstraat was tot tweemaal toe slachtoffer van een overval
Tankstation Vissers aan de Pater Vogelsstraat was tot tweemaal toe slachtoffer van een overval Foto: Joost Duppen

Even stond Laarbeek in het verkeerde daglicht

Algemeen

Laarbeek - Op de dag af vandaag (19 december) precies een jaar geleden werd cafetaria De Donck in Beek en Donk overvallen. Een trieste gebeurtenis waar toen niet iedereen direct van opkeek. Het was namelijk de zoveelste overval in een tijdsbestek van slechts enkele weken. Wat begon met een overval op een frietzaak in Aarle-Rixtel, eindigde met de overval bij De Donck. Negen overvallen (waarvan de meeste in Beek en Donk) in een relatief korte periode van zes weken.

Laarbeek en dan met name Beek en Donk stond in die dagen even in het verkeerde daglicht. Was er een overval, dan gokte bijna iedereen dat het wel weer in Beek en Donk was. Woningen, tankstation en cafetaria's. Voor de daders ging het meestal om een habbekrats, maar de slachtoffers bleven achter met de emotionele schade. In het nieuwe jaar veranderde er voor hun veel. Tankstation Vissers aan de Pater Vogelstraat in Beek en Donk was zelfs twee keer het doelwit van een overval. Alsof er niets gebeurd is, draait de zaak gewoon door. Mensen komen er tanken, houden even een praatje en stappen in hun auto. Voor de medewerkers zijn de naweeën van de overvallen nog altijd immens. "Het is een hele impact geweest. Zeker voor degene die het meegemaakt hebben", vertelt Thea van Hout. Zelf stond ze niet te werken op de bewuste momenten, maar het heeft haar werkwijze ook veranderd. "Je bent continu op je hoede, zeker in de donkere maanden zoals het nu weer is. Maar dat geldt ook voor de klanten, die zijn heel meelevend."

Was voorheen de deur gewoon open, na de overvallen zit er een automatisch slot op. Thea helpt graag haar klanten, die op hun beurt haar ook weer helpen. Zeker de eerste periode na de overvallen. "Een klant zei in het begin dat als hij iets aparts ziet, dat hij zou stoppen. En een keer was er zelfs een klant die getankt had en afgerekend en weg wilde rijden. Toen zag hij iemand binnenkomen en vertrouwde het niet. Die is omgedraaid, naar binnen gelopen en deed net of hij een zak snoep wilde kopen. Zo meelevend zijn de klanten", vertelt Thea. "Ik sta hier met plezier te werken, maar de spanning is nog niet weg."

Uiteindelijk werden vijf mannen opgepakt voor een serie overvallen, waaronder drie in Beek en Donk (twee keer het tankstation en een cafetaria). Tot tevredenheid van burgemeester Frank van der Meijden. "Elke keer als er een overval was, probeer je de mensen te troosten. Aandacht geven is een vorm van troost", vertelt de burgemeester terugkijkend op die donkere periode. Naast het contact met de slachtoffers, was Van der Meijden ook druk bezig om het veiligheidsgevoel in de gemeenschap terug te krijgen. Want er heerste een bepaalde spanning na zoveel overvallen in een korte periode. "Ik heb toen nadrukkelijk aan de politie gevraagd om de rust en orde te herstellen. In twee weken werden 22 politie-eenheden ingezet. Dat is goed geweest en heeft een positief effect gehad."

De burgemeester ervaart dat mensen zich bewuster zijn geworden van wat ze zelf kunnen en moeten doen om zich veilig te voelen in hun eigen omgeving. "De gemeenschap moet scherp worden tegen mensen die hun eigen wetten en regels hanteren. En ik merk dat dit ook gebeurd. Je ziet dat bijvoorbeeld bij het buurtpreventieteam in Beek en Donk. De bewustwording neemt toe, dat zie je bijvoorbeeld ook aan het aantal WhatsAppgroepen. In Laarbeek hebben we er nu 57 en dat gaat dan om zo'n 2500 mensen. De sociale veiligheid in onze dorpen is belangrijk."

De reeks overvallen begon op vrijdagavond 9 november bij Cafetaria 't Smikkelhuukske in Aarle-Rixtel
Expert Wijkagent Laarbeek, Gerrit van Zanten, besprak vorig jaar de gebeurtenissen met ondernemers