Afbeelding
Foto: Perry Vermeulen

Fietsend door Brabant in de Tweede Wereldoorlog

Human Interest

Laarbeek - In juli en augustus 2020 fietst Perry Vermeulen 1.000 kilometer door Noord-Brabant. Hij fietst routes die te maken hebben met de Tweede Wereldoorlog.

Perry laat op zijn website (www.perryvermeulen.nl) weten: “Een groot deel ervan staat in het teken van de bevrijding, maar ik kom ook langs plekken die op een andere manier met 1940-1945 te maken hebben: denk aan de inval, de bezetting, het verzet en de vervolging. Veel van de routes zijn door anderen gemaakt; een deel heb ik zelf samengesteld op basis van onderzoek.

De Tweede Wereldoorlog fascineert velen, mij ook. Ik was in Normandië met vrienden en ga eind augustus opnieuw; daarnaast bezocht ik talloze musea, monumenten en militaire begraafplaatsen in binnen- en buitenland. Hoogtepunt: het fantastische, nationale WWII-museum in New Orleans. Leuk was ook de bustour met een deskundige, waarmee we het pad van de Easy Company volgden (506th Parachute Infantry Regiment, bekend van Band of Brothers) door onder meer Nuenen, Tongelre, Geldrop en de Betuwe.

Zelf woonachtig in Helmond; geen (fiets)pad in de regio is mij onbekend! Ik doe het allemaal met een mountainbike omdat ik het heerlijk vind om af en toe even dwars door de bossen te crossen. Hoewel ik deze zomer dus in heel Brabant kom, zal mijn focus liggen op Zuidoost-Brabant: de Peel en in mindere mate de Meierij en de Kempen. Ben je geïnteresseerd in Operatie Market Garden, dan zit je dus precies goed.”

In tekst en beeld inspireert Perry zijn lezers via zijn blog op www.perryvermeulen.nl. Zondag 26 juli fietste hij liefst 53 kilometer door Laarbeek. Hij werd o.a. geïnspireerd door de bevrijdingskrant, die in 2019 werd uitgegeven door de lokale heemkundekringen. Lees het complete verhaal op zijn website.

Afbeelding