Afbeelding

Knopen en Stoken bij Scouting Lieshout - Mariahout

Algemeen

Lieshout/Mariahout –  Een echte Scouting opkomst afgelopen vrijdagavond voor de welpen van Scouting Lieshout - Mariahout. Op het programma stonden het pionieren (knopen) van een A en het maken van een kampvuur (stoken) op een scouting manier. De avond werd afgesloten met een wedstrijdje A-lopen.

Wie scouting zegt, zegt pionieren, het aan elkaar bevestigen van materialen (hout) met touw zonder het gebruik maken van spijkers/schroeven of andere bevestigingsmaterialen. Nadat de welpen vorig seizoen een knoopplankje gemaakt hadden was het nu tijd voor het echte werk. De mastworp werd herhaald (en door sommige oudere welpen ook aan anderen uitgelegd). Heel vakkundig werd er 3 A's gepionierd, inclusief touwen om ook met deze A's te kunnen lopen.

Tegelijkertijd werd in kleine groepjes ook een kampvuur gemaakt op Scouting wijze. Na uitleg over de 3 onderdelen voor een vuur (brandstof – zuurstof – warmte), hoe en waar je veilig vuur maakt en hoe een vuur te blussen konden de welpen aan de slag. De welpen kregen wat houtsnippers, een watje, aanmaakblokje en fire-stick. Hiermee moest een mooi kampvuurtje gemaakt worden, wat ook nog bleven branden en uit kon groeien tot een mooi vuur om marshmallows te roosteren. Het ene na het andere kampvuurtje werd gemaakt en Lieshout / Mariahout is ongeveer 20 'pyromaantjes' rijker.

Landelijke Opschoondag
Zaterdag 19 september steken tienduizenden Nederlanders de handen uit de mouwen voor een schone buurt door zwerfafval op te ruimen. Want in een schone buurt voel je je veiliger, spelen kinderen fijner en woon je prettiger. Daarnaast is het vaak ook heel gezellig! 

Fijn als ook jij komt helpen! Meld jezelf, je buurt, gezin, familie of vereniging aan met een e-mail naar: leiding@scoutinglieshoutmariahout.nl. Je mag ook op 19 september spontaan mee doen. Zorg dan dat je om 9.15 uur bij Scouting Lieshout - Mariahout aan de Herendijk 7 in Lieshout bent. De Scouting zorgt voor prikstokken, veiligheidshesjes, handschoenen, vuilniszakken en de afvoer van het verzamelde afval. 

Ze starten met koffie/thee bij de blokhut. Om 9.30 uur vertrekken ze. Rond 11.30 uur sluiten ze bij de blokhut af met soep en broodjes.

Géén open dag
Scouting Lieshout – Mariahout respecteert de corona richtlijnen, maar helaas kunnen de vrijwilligers met deze richtlijnen géén activiteiten organiseren zoals het ‘knopen en stoken’. Om deze reden is de open dag van 26 september geannuleerd. Geïnteresseerden kunnen altijd contact opnemen via leiding@scoutinglieshoutmariahout.nl om tijdens een activiteit kennis te komen maken met scouting.