Een impressie van het nieuwe appartementencomplex, gezien van de Donkse brug. Links rij je de Mgr. Verhagenstraat in. Rechts de Bosscheweg, richting de Beekse brug.
Een impressie van het nieuwe appartementencomplex, gezien van de Donkse brug. Links rij je de Mgr. Verhagenstraat in. Rechts de Bosscheweg, richting de Beekse brug.

Lelijk eendje aan Mgr. Verhagenstraat moet gaan stralen

Algemeen

Beek en Donk - Het is al jaren een doorn in het oog. Het perceel op de hoek van de Mgr. Verhagenstraat en de Bosscheweg in Beek en Donk. Nadat Van der Vrande Bouwmachines in 2009 verhuisde naar zijn nieuwe locatie, enkele honderden meters verderop, raakte de oude locatie steeds meer in verval. In 2018 kocht KRAGT vastgoed, samen met partner BurgtBouw de locatie om daar woningbouw te gaan realiseren. Vrijdagmorgen werden de plannen gepresenteerd voor ‘De Oliemolen’: een appartementencomplex met 45 huurappartementen en 3 eengezinswoningen.

Mooi ontwikkeling
“Ik ben blij dat er een mooie ontwikkeling komt op een locatie die te boek staat als een van de meest onooglijke plekken van Laarbeek”, gaf wethouder Tonny Meulensteen aan. “KRAGT heeft voortreffelijk doorgepakt en het is een in het oog springend plan. Een mooie binnenkomst die Laarbeek verfraait.” Het terrein waar de nieuwe woningen op komen, wordt grofweg afgebakend door de Mgr. Verhagenstraat, Bosscheweg, Tuinstraat en het ORO-complex De Bleek. Alex Hupkes van KRAGT gaf aan dat ook het pand Tuinstraat 2 gekocht is, om daar parkeergelegenheden te creëren zodat auto’s zoveel mogelijk uit het zicht blijven. Vanuit de Mgr. Verhagenstraat wordt het terrein opgereden om het via de Tuinstraat weer te verlaten.

Karakteristieke hoogbouw
“Aan de Bosscheweg zie je veel karakteristieke hoogbouw. Dat laten we ook terugkomen in het appartementencomplex. Meer naar achteren toe, richting de bebouwing aan de Mgr. Verhagenstraat wordt de bouw steeds lager en sluit met de drie eengezinswoningen aan bij de laagbouw daar. Zoveel mogelijk appartementen zijn met het zicht georiënteerd op de Zuid Willemsvaart en het kraanspoor naast de brug.”

De Oliemolen
Het project krijgt de naam ‘De Oliemolen’, vernoemd naar de oliemolen die heel vroeger op die plek gestaan heeft. De appartementen variëren van grootte van 52 vierkante meter tot 130 en de drie woningen van 118 vierkante meter tot 152 vierkante meter. Allemaal zullen ze verhuurd worden in de zogenaamde ‘middenhuur’. Daarbij moet grofweg gedacht worden aan een huurprijs van 800 tot 1200 euro per maand. Wethouder Meulensteen is hier blij mee. “Zo wordt doorstroom gecreëerd en dat zorgt voor minder drukte op de sociale huurmarkt.”

Het plan ligt vanaf nu ter inzage op het gemeentehuis, tot 18 december. Als alles volgens plan verloopt, verwacht KRAGT dat medio 2021 met de bouw gestart kan worden en dat eind 2022 de woningen opgeleverd worden.