Uitbater van Café Thuis, Ton van Berlo (l) en initiatiefnemer van de crowdfunding, Rob van de Laarschot (r)
Uitbater van Café Thuis, Ton van Berlo (l) en initiatiefnemer van de crowdfunding, Rob van de Laarschot (r) Foto: Mark Barten

‘Mijn hand ophouden is niet mijn stijl’

Algemeen

Beek en Donk - Laarbeekse ondernemers worden getroffen door het coronavirus. Ze slaan zich dapper door barre tijden, terwijl deuren van hun bedrijven dicht moeten blijven. Een van hen is Ton van Berlo. Op 1 januari 2020 nam hij Café Thuis aan het Heuvelplein over. Van alle mooie plannen is nog maar weinig uitgekomen. Gelukkig springt stamgast Rob van de Laarschot voor hem in de bres, of nee, in de ton.

Café Thuis- en bierliefhebber Rob van de Laarschot zat thuis te denken. “Wat kunnen we doen voor Ton die door de coronacrisis geen inkomsten heeft?” Rob, die op vrijdag graag een pilsje pakt in zijn stamcafé, kwam al gauw op het idee van een crowdfundactie. Met een filmpje vanaf het lege terras van Café Thuis, staande in de put, ofwel regenton, sprak hij de wereld toe. “Door de coronacrisis zit de hele horecasector in de put”, aldus Rob. “Daarom doen we een beroep op jullie. Steun onze Ton door een donatie.” Uitbater Ton van Berlo moet er wel om lachen, al heeft hij naast veel waardering, dubbele gevoelens. “?Mijn hand ophouden is niet mijn stijl?, ik verdien liever geld op de gewone manier”, lacht hij. “Ik ben nog steeds dolgelukkig dat ik Café Thuis overnam, ik zou het zo weer doen. Als ik open ben heb ik de mooiste baan van de wereld.” Robs actie kan hij enorm waarderen, want makkelijk is het op dit moment niet.

Leven in de brouwerij
Ton is niet de enige Laarbeekse ondernemer die in dit schuitje zit. Met collega’s is er fijn contact en wordt er nagedacht om er samen voor te zorgen dat er ‘leven in de brouwerij’ blijft in de kernen, ook na de coronacrisis. “Relativeren zit in mijn bloed”, vertelt Ton. “We leven nog en corona treft iedereen.” Toch rekent hij uit dat als zijn zaak gesloten moet blijven tot april, hij meer dagen dicht was dan open. Ton is creatief en richt zijn blik naar de toekomst. Hij fantaseert al over ‘Thuis culinair’, waarbij hij in de toekomst seizoensgebonden pubgerechten gaat serveren, en een ‘silent disco’ op zijn terras. Robs actie gaat inmiddels als een trein. Een groot deel van de 7500 euro is al door sympathisanten geschonken. “Je ziet dat vaste bezoekers of clubs ‘met de pet’ zijn rondgegaan”, lacht Rob, “en er zijn veel persoonlijke donaties. Het einddoel is nog niet bereikt, maar de reacties van donateurs zijn hartverwarmend.”

Wil je ook doneren: https://www.one2give.nl/crowdfundingprojecten/wens/408/de-ton-van-ton-cafe-thuis/account/