Afbeelding

Level 42 concert in Eindhoven

Algemeen

Lessons In Love. Love Games. Running In The Family. To Be With You Again. It’s Over. Something About You. We gaan ze niet allemaal opsommen, maar het mag duidelijk zijn dat Level 42, de hitmachine uit de jaren ‘80, in aantocht is. Om precies te zijn: de band komt naar de Effenaar in Eindhoven op 4 november om haar 40-jarige jubileum te vieren. Mark King, de bassist met de snelste duim ter wereld, is nog steeds de onbetwistbare blikvanger van de band.

Band met Nederland
Allereerst is het leuk om te melden dat Level 42 iets met Nederland heeft, en Nederland iets met Level 42. Zo is de band ruim vertegenwoordigd in de Top 2000, de vaderlandse muziekbijbel. In tv-programma Top 2000 à Gogo werd Mark King uitgebreid geïnterviewd. Eerder, diep in de jaren ‘80, verscheen King als onderdeel van een weddenschap in een aflevering van Wedden Dat...?: een muziekliefhebber kon aan de hand van het geluid het merk en type basgitaar benoemen, dat de Level 42-frontman bespeelde. En dan is er nog het satirische radioprogramma Spijkers Met Koppen, dat de synthesizer-lick van Heaven In My Hands al jaren als leader gebruikt.

Drummer bij Falco
Een jazz-funk-band met een zingende bassist, het is geen voor de hand liggend recept voor succes. King verdient eind jaren ‘70 zijn geld als drummer bij de Oostenrijkse zanger Falco en probeert intussen met Level 42 aan de weg te timmeren. Die zitten dan nog in de jongensboekfase van samen rondtoeren in een oud busje met de goedkoopste autoverzekering, hopend op een doorbraak. Na een tijdje volgde de ene hit na de andere. Het succes zou voortduren tot eind jaren ‘80, als gitarist Alan Murphy overlijdt aan aids. Hierna nam de band, die daarvoor al enkele wisselingen had ondergaan, begrijpelijkerwijs gas terug.

Veertig jaar Level 42
In 2001 keerde Level 42 terug op het podium en in 2006 was daar zowaar weer een album: Retroglide. Er volgen wat heruitgaven, een jubileumplaat op de dertigste verjaardag van de band en de EP Sirens. En er wordt weer uitgebreid getoerd! Vanzelfsprekend vormde het coronavirus een sta-in-de-weg voor het vieren van maar liefst vier decennia Level 42, maar dit gaat de band hopelijk goedmaken op 4 november in de Eindhovense Effenaar. Wie er dan intussen een prik hebben gehad, moet nog blijken - dat nieuws verschilt van dag tot dag. Maar ijs en weder dienende kan de Nederlandse fan, jong of oud, zich weer opmaken voor een avond onvervalste 80’s pop. Tickets en andere informatie zijn te vinden op de website van de Effenaar: effenaar.nl.