Afbeelding

Succesvolle gecombineerde handhavingsactie in Laarbeek

Gemeente

Laarbeek - Op zaterdagmorgen 27 maart heeft er een gezamenlijke handhavingsactie plaatsgevonden in de gemeente Laarbeek. De actie was onder leiding van de gemeente Laarbeek met (groene en blauwe) BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren), Samen Sterk in het Buitengebied (SSIB) en het Peelland Interventie Team (PIT). Bij het PIT waren vandaag de volgende instanties aangesloten: Belastingsamenwerking Oost Brabant (BSOB), de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID), Veiligheidsregio Brabant Zuidoost (VRBZO), Staatsbosbeheer, Omgevingsdienst Zuid Oost Brabant (ODZOB) en politie. Samen bezochten ze een aantal locaties in het Laarbeekse buitengebied en voerden ze controles uit in de vier Laarbeekse dorpskernen. 

Resultaten
De kracht van een gezamenlijke controle zit in het feit dat veel verschillende bevoegdheden op hetzelfde moment samen optreden en hierdoor misstanden direct kunnen worden aangepakt.

De actiedag begon met een welkomstwoord van burgemeester Frank van der Meijden: “Het buitengebied verdient onze aandacht. Zeker in een groene landelijke gemeente als Laarbeek. Vele partijen hebben een verantwoordelijkheid. Onze partners die vandaag aansluiten bij deze actie hebben we hierbij nodig, maar ook de inwoners, die we steeds oproepen om misstanden te melden. Met deze acties letten we speciaal op kleine irritaties en maken we zichtbaar dat we alle vormen van overlast aanpakken.” 

De belangrijkste opbrengsten van deze gezamenlijke controle staan hieronder opgesomd: 

  • Bosperceel strijdig in gebruik -> verder onderzoek volgt.
  • Mogelijk illegale bebouwing -> verder onderzoek volgt
  • Illegale bewoning arbeidsmigranten
  • Bedrijfsmatige activiteiten, waarvoor geen vergunning is verleend. 
  • Honden zonder registratie 
  • Activiteiten strijdig met het bestemmingsplan/detailhandel
  • Stroperij

Verder zijn er in alle kernen diverse overtredingen geconstateerd, zoals loslopende honden, fout parkeren en illegale (afval)dumping. 

Naast het constateren van overtredingen zijn op diverse locaties goede gesprekken gevoerd met inwoners van de gemeente Laarbeek en collega’s van de controlerende instanties. In deze gesprekken werden signalen benoemd en besproken van (ondermijnende) criminaliteit en werden ook de risico’s hiervan benadrukt. 

Samen voor een leefbaar buitengebied 
Het Laarbeekse buitengebied is een fijne plek om te wonen en recreëren. Vanwege het grote oppervlak geeft het helaas ook ruimte voor het plegen van overtredingen. Denk aan (afval)dumpingen, wildcrossers, vissen zonder geldige documenten, afval verbranden maar ook recreatiedruk die de nodige overtredingen en misdrijven kunnen opleveren. Dit soort overtredingen zijn vandaag dan ook geconstateerd.

Om dit soort misstanden aan te pakken is toezicht nodig. Samen Sterk in Brabant (SSiB) streeft ernaar om het toezicht te verbeteren, dit kunnen ze vooral bereiken door samen te werken. Juist door samen te werken versterken we elkaar, we hebben immers allemaal met dezelfde problemen te maken. 

U ziet een misstand of verdachte situatie, direct melden!
Alleen samen houden we ons buitengebied veilig én leefbaar. Zie je een verdachte situatie of denk je dat er iets niet in orde is, bel dan direct 0900-9965432 (lokaal tarief) of maak een melding in de BuitenBeterApp. Melding doen via deze app kan makkelijk en snel: maak een foto van de verdachte situatie, bevestig de gps-locatie en verstuur de melding. Uw melding wordt direct doorgestuurd naar SSiB of één van de partners. Uiteraard kunnen misstanden ook bij de gemeente gemeld worden via (0492)-469700 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of meldmisdaadanoniem.nl.

Meer informatie
Alle informatie over het programma Samen Sterk in Brabant vindt u op www.odbn.nl/ssib.