Theo en Maria van der Weijst
Theo en Maria van der Weijst Foto: Martin Prick

Theo en Maria van der Weijst delen al 50 jaar lief en leed

Algemeen

Beek en Donk - ‘Trouw pas als je veertig bent’ moet onbewust het motto zijn geweest van de Beek- en Donkse Maria Spierings, toen ze als bijna-veertiger op 28 mei 1971 trouwde met Theo van der Weijst uit Bergeijk. Het echtpaar Maria (89) en Theo (86) viert op 28 mei van dit jaar hun gouden huwelijksfeest.

Maria heeft vroeger veel werk verricht in het jeugdwerk. Daar was ze met kapelaan en later vredesactivist Kees Koning een belangrijke spil in het jeugdwerk in Beek een Donk. Haar baan bij Van Thiel was belangrijk voor de kantoorafdeling. Iedereen op de kantoren van Van Thiels Draadindustrie kreeg van Maria koffie. Daaraan heeft ze dan ook een grote kennissenkring overgehouden. Hun huis staat aan de Pater Becanusstraat en wordt nu bewoont door dochter Anne en schoonzoon Laurens. Behalve een dochter kreeg het echtpaar zoon Toon, die in de wijk Brandevoort in Helmond woont. Inmiddels hebben zij twee kleinkinderen. De baan van Maria was erg belangrijk voor het gezinsinkomen en het serveren heeft ze snel hervat toen de kinderen naar school gingen. De baan van Theo als plaatsvervangend hoofd van een psychiatrische afdeling op Huize Padua bracht minder op, dan Maria verdiende! “Het was vroeger ook slecht als het gaat om de verdiensten in de gezondheidszorg”, vult Theo aan. Hij komt van een huis in Bergeijk dat ‘De Paal ‘ heette en dat net naast de gelijknamige camping is gelegen. Hij woog bij de geboorte maar 3 pond en is daarom meteen na de geboorte maar direct “aan de keukentafel” gedoopt, zodat het zeker niet fout kon lopen als hij onverhoopt zou komen te overlijden. Voor alle zekerheid is hij daarna nòg een keer gedoopt.

Opbloeiende liefde
Maria krijgt op een gegeven moment van een collega de groeten van een voor haar onbekende man, die Theo heette. Als Maria een keer alleen thuis is, komt die collega nog eens langs, maar nu met een fotootje van Theo. Niet lang daarna belt Theo Maria op en is de kiem gelegd voor een lang huwelijk. Natuurlijk zijn er wel momenten van geweest, dat Maria tegen een huwelijk opzag, maar altijd weer was het de vasthoudendheid van Theo en de liefde tussen de twee, die alles overwon. Zelfs op het moment dat de trouwkaarten op de bus gingen, stak bij Maria even de twijfel op, maar Theo had het bij het rechte eind. Dat blijkt wel, want ze delen al 50 jaar lief en leed.

Oostenrijk
Nu woont het paar met veel plezier op een appartement aan de Pater Vogelsstraat. Eén keer per week komt de poetshulp en twee keer per dag komt er iemand van de Zorgboog voor de persoonlijke verzorging. Theo en Maria zijn vol lof over de hulp van De Zorgboog, die ze apart hier genoemd willen hebben. In deze coronatijd is er van een groot feest helaas geen sprake, maar de bij het interview aanwezig schoondochter Sanne vertelt, dat Theo en Maria op 28 mei op een leuke dag getrakteerd worden. “Niet alles kan, maar we doen wat we kunnen, dat zijn we aan hen verschuldigd.” Het gouden bruidspaar vindt het erg jammer, dat ze zonder hun vele kennissen de dag moeten vieren. Gevraagd naar het item op plaats één van de bucketlist: Een reis naar Oostenrijk, want dat was altijd geweldig!!

DeMooiLaarbeekKrant wenst Theo en Maria een leuke dag en nog veel gelukkige jaren samen.