Afbeelding

Nieuw wandelroutebord Mariahout tijdens NLdoet

Algemeen

Mariahout - Na een voorbereidingstijd van ruim een jaar is de herziening en uitbreiding van het wandelroutenetwerk, te realiseren door Zorg om het Dorp (ZOD) Mariahout, van start gegaan. Fase 1 vond plaats op 28 mei tijdens NLdoet. Op alle fronten waren vrijwilligers actief; met het verwisselen van de panelen van de routeborden, het plaatsen van een nieuw routebord bij het Buurthuis, het zetten van paaltjes, opschroeven van nieuwe schildjes, het maaien van gras en het wegharken van de vele dennenappels.

Dit alles vond plaats vanaf de Boerdonkse Kampen tot aan de vennen in het zuidwesten van dit mooie dorp. Bovendien was de brainstormgroep ‘Mariahout Pioniersdorp’ actief met het verzamelen van historische achtergrondinformatie voor de nog uit te zetten historische wandelroute. De vrijwilligers werden gastvrij ontvangen door personeelsleden van het Buurthuis, die zich inzetten om de ‘huiskamer’ van dit gemeenschapshuis nog aantrekkelijker te maken. Het terras werd nadrukkelijk ingewijd. Hier konden de harde werkers samen even pauze nemen en ervaringen uitwisselen.

Nieuwe routes
ZOD-wandelroute ‘Mariahout Pioniersdorp’ en rondje ‘Bosboerderij’. Deze twee nieuwe wandelroutes staan op de wandelrouteborden NO en ZW al aangegeven maar worden in de aansluitende fase 2 voltooid. De historische wandelroute ‘Pioniersdorp’ loopt door het dorp en wordt uitgezet door het plaatsen van borden met namen en QR-codes; zo kan men zich digitaal verdiepen in de achtergrondinformatie. Deze route komt uitgebreid op het nog te vervangen grote bord bij de kerk te staan. In de Boerdonkse Kampen waar ‘boerenbedrijven in transitie’ recreatie nog beter op de kaart zetten wordt de route ‘Rondje Bosboerderij’ voltooid.
Na mooie subsidies van NLdoet, Stichting Steun welzijnszorg en het leefbaarheidsfonds hoopt ZOD, dankzij gelden van andere subsidieverstrekkers, fase 2 uit te kunnen voeren. Het realiseert zich dat er zonder deze gulle gevers niet gewerkt kan worden aan zo’n uitgebreide en kostbare klus. Dat geldt bovendien voor de vele vrijwilligers die dit alles kosteloos mogelijk maken. Hartelijk dank hiervoor.

Fiets-wandelroute rondom Mariahout
Een laatste onderdeel van deze uitgebreide optimalisatie is een historische natuurroute die langs elementen uit de peel, oude boerderijen en kapelletjes in het buitengebied gaat. Om dit te realiseren is ZOD nog in overleg met de gemeente Laarbeek. Hoe mooi zou het zijn als ook minder mobiele mensen of mensen met de duo-fiets dit rondje om Mariahout zouden kunnen maken.