Fleur van Dijk (l) en Juul Jeurissen (r) tijdens het wandelen.
Fleur van Dijk (l) en Juul Jeurissen (r) tijdens het wandelen.

80 kilometer wandelen voor Stichting Leergeld: ‘Het is vooral een mentale uitdaging’

Algemeen

Eigenlijk zouden ze de Kennedymars wandelen. Toen dat niet door kon gaan besloten de Gemertse Juul Jeurissen (26) en Fleur van Dijk (26) uit Aarle-Rixtel om de Kennedy Challenge te doen. Op 10 en 11 juli gaan ze 80 kilometer wandelen in 20 uur tijd. En dat allemaal voor het goede doel, want met hun actie halen ze geld op voor stichting leergeld.

Aarle-Rixtel - Toen Fleur en Juul hoorden dat de Kennedymars in Someren niet doorging hebben ze even getwijfeld over of ze zelf wel door wilden gaan. “We waren al aan het trainen, dus we vroegen ons af wat we moesten doen. Gaan we door, of stoppen we met trainen”, begint Juul. “En toen besloten we om door te gaan en om voor een goed doel te wandelen.”

‘Je weet waar je voor loopt’
De keuze voor Stichting Leergeld was snel gemaakt. Zowel Juul als Fleur heeft van dichtbij gezien wat de stichting kan. Juul werkt als jurist Participatiewet en heeft mensen wel eens doorverwezen naar leergeld. Fleur werkt met jongeren met een visuele beperking en doet vrijwilligerswerk bij de scouting in Aarle-Rixtel. Daardoor komt zij ook in aanraking met de stichting. “We willen ons graag inzetten voor een lokaal goed doel en een stichting waar we zelf een goed gevoel bij hebben. Dat dient ook als motivatie, want dan weet je waar je voor loopt”, vertelt Fleur.

Extraatje
Stichting Leergeld is er voor kinderen uit gezinnen met een lager inkomen. “We zorgen ervoor dat die kinderen toch kunnen sporten of mee kunnen doen aan buitenschoolse activiteiten. Daar krijgen we jaarlijks subsidie voor, maar door acties zoals dit kunnen we in de zomervakantie bijvoorbeeld een extraatje organiseren voor de kinderen.” Aldus Ine Geerts van Stichting Leergeld.

Mentale uitdaging
Op 10 en 11 juli lopen Fleur en Juul de Kennedymars, maar de trainingen begonnen in februari. Fleur: “Je maakt een schema voor jezelf, want als je dat niet doet, dan ga je ook niet wandelen. Het neemt veel tijd in beslag en het is echt een mentale uitdaging.” Maar volgens Juul is het prima te doen als ze eenmaal aan het wandelen zijn. “Je raakt in een soort flow. Dan gaat het vanzelf. De eerste vijftien kilometer is altijd pittig. En de laatste vijf zijn ook altijd zwaar, omdat je weet dat je dan bijna klaar bent.”

Goede band
Maar de meiden hebben een goede wandelpartner aan elkaar. Volgens Fleur en Juul is het belangrijk om een goede band te hebben. Ze kennen elkaar al van jongs af aan, maar de laatste vier jaar hebben ze echt een band gevormd. “Dat is belangrijk wanneer je zoiets als dit doet”, vertelt Fleur. “Want wanneer een van ons een slecht humeur heeft, kan de ander daar gewoon mee om gaan. We kunnen tijdens het wandelen tegen elkaar zeggen: ‘zo nu gaan we even zitten, en als je het daar niet mee eens bent dan heb je pech.’ De ander vat dat dan ook niet persoonlijk op, gelukkig.”

Juul en Fleur lopen op 10 en 11 juli de oorspronkelijke route van de Kennedymars. Aanmoedigen mag en doneren kan via https://www.doneeractie.nl/jut-juul-aan-de-wandel-voor-stichting-leergeld/-53621.