Afbeelding

Tim van Zoggel, een jonge preparateur

Dier & Natuur

Tekst en foto: Martin Prick

Wie op de kamer van Tim van Zoggel (12) in Beek en Donk binnenkomt, wordt meteen ondergedompeld in de wereld van de dieren; dode dieren wel te verstaan!

Beek en Donk - Tim is gefascineerd door de bouw van insecten en kleine dieren. Insecten worden met knopspelden geprepareerd, zodat alle delen van hun lichaam zo goed mogelijk getoond worden. Grote vliegende herten en oliekevers (zo genoemd, omdat hun kleur lijkt op de dunne laag olie, die op water die allerlei verschillende kleuren kan aannemen, red.) staan op een witte ondergrond onder glas te pronken. Ook vlinders stralen je toe vanachter het glas. Een dode vogelspin zit doodstil op de knie van de trotse eigenaar.

Precisiewerkje
De wedstrijd van de MooiLaarbeekKrant, waarbij de beste fotograaf van Laarbeek wordt gezocht is de aanleiding voor dit interview met Tim. Olaf van de Kerkhof wilde voor een opdracht grote insecten fotograferen en kwam uit bij Tim die hele mooie exemplaren bezit. Olaf opperde bij de krant het idee om Tim te vragen wat meer te vertellen over zijn hobby. Dat wilde Tim wel en daarom is uw verslaggever vandaag omringd door een wereld, waarin de meeste mensen niet vaak terecht komen. De kevers en spinnen vangt Tim niet zelf. Hij koopt ze voor een deel in een winkel in Veghel, die is gespecialiseerd in het prepareren van dieren en waar ook dode kevers te koop zijn. De beestjes zitten in een plastic zakje en zijn vaak erg onooglijk op het eerste gezicht. Tm haalt ze voorzichtig uit de verpakking en gaat dan aan het werk om de, meestal onder het dekschild verborgen, vleugels tevoorschijn te halen, die voorzichtig te spreiden en op te prikken. Dat moet met beleid gebeuren, omdat ze anders kunnen beschadigen.

‘’Die mag je niet zo maar in bezit hebben”

Workshop
Behalve de kruipende kleine dieren staan en hangen op de kamer van Tim een opgezette kerkuil, een goudjakhals en het skelet van een rund. In de hoek staat de schedel van een krokodil. “Daar heb ik wel papieren bij, want die mag je niet zo maar in bezit hebben.” Al heel jong, rond zijn 7 jaar, begon Tim belangstelling te krijgen in het opzetten van dieren. Zijn eerste probeersel is een mol, die staat te pronken op Tims kamer, geleerd op een workshop. “Van die mol heb je alleen het schedeltje nodig en de pootjes. De rest vul ik gewoon op”, legt Tim uit. In de coronaperiode heeft hij een workshop gevolgd in het prepareren van dieren die werd georganiseerd door de winkel waar Tim zijn kevers koopt: Natuurdeco in Veghel. Daar kun je alles vinden en leren op het gebied van taxidermie. Die wetenschap houdt zich bezig met het prepareren of opzetten van dieren. Ze blijven dan geconserveerd.

Doei
Hoe Tim aan zijn hobby komt? Moeder was vroeger al gefascineerd door schedels van dieren. Ze kende Theo de Jong (al eerder in deze krant geportretteerd) van vroeger. Het kuikentje, dat moeder met hem op de workshop prepareerde staat nog steeds op de kamer van Tim. Hij wil later graag verder gaan in het vak. Daarvoor zou hij graag met Theo de Jong in contact komen. Concentreren is voor Tim geen probleem. Moeder zegt dat geduld niet meer op te kunnen brengen. Wat wordt de reactie van Tim als hij straks een meisje treft, die zijn hobby niet kan waarderen? “Doei meisje”, is het korte maar veelzeggende antwoord. Mensen of kinderen die wat meer willen weten over zijn hobby, mogen contact opnemen via paulvanzoggel@chello.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding