De broers Teun (l) en Rens (r)
De broers Teun (l) en Rens (r) Foto:

Wat leest Laarbeek op vakantie?

Algemeen

Blijf je deze zomer dichter bij huis? Ook dan kun je altijd nog leeskilometers maken én je daardoor in een andere wereld wanen. DeMooiLaarbeekKrant vroeg drie kinderen en vijf volwassen lezers naar hun leeservaringen, lievelingsschrijver en leesadvies… In je hangmat, op je strandmatje of in je leunstoel ontdek je hoe Laarbeek leest. 

‘Ik heb altijd leesvoer’
Karlijn van der Linden (40) uit Lieshout heeft een eigen minibieb aan het Tiendpad en is zelf een fanatieke lezeres. “Ik heb altijd leesvoer en lees graag spannende boeken. Ze kunnen me niet spannend genoeg zijn. Met een romannetje hoef je bij mij niet aan te komen. In boeken van bijvoorbeeld Lars Kepler daar zit ik helemaal in. Of bijvoorbeeld die van M.J. Arlidge. Het liefst lees ik hele series. Naar verfilmingen van boeken kijk ik nooit, want dan klopt mijn eigen beeld van het verhaal niet meer. Ik heb twee lievelingsboeken: ‘Haat kent geen genade’ van John Ives en Messias van Boris Starling. Het eerstgenoemde boek viel bijna uit elkaar, maar gelukkig kon ik het tweedehands opnieuw bestellen. Ik lees het liefst op vakantie of in de tuin. Binnen lees ik in mijn hangstoel en daar mogen de kinderen ook gebruik van maken, maar alleen als ze lezen. Dat stimuleert. Mijn eigen favoriete kinderboeken zijn: Kruistocht in Spijkerbroek van Thea Beckman, het boek over Christiane F en Het onkruid en de bloem.”

Alle delen van ‘De Zeven Zussen’ heb ik verslonden
Bernadette van Roy (57) uit Aarle-Rixtel werkt als pedagogisch medewerkster op Kinderdagverblijf Vestein in Brandevoort. Daar leest ze veel voor. “Mijn lievelingsboek om voor te lezen is: ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ van Holzwarth. Het is zó grappig met veel herhalingen van zinnen. Daar wachten de kinderen gewoon op, zo leuk. Het boek “De Mooiste vis van de zee’ heeft een belangrijke boodschap – namelijk samen delen – en is leuk om met kinderen te bespreken. Thuis lees ik graag op mijn Zweeds rode bankje voor mijn huis of onder het afdak, achter in de tuin. Ik geniet van spannende thrillers van Karin Slaughter en van boeken van Wim Daniëls. Maar ook – en dat had ik niet verwacht – van de historische romans van Simone van der Vlugt, bijvoorbeeld ‘De lege stad’. Alle delen van ‘De Zeven Zussen’ heb ik verslonden. Daar kan ik niet mee ophouden, want het moest uit! Ik wacht met smart op deel 8 die volgens mij in maart uitkomt. Het boek dat iedereen volgens mij moet lezen is: ‘Haar naam was Sarah’ en het dagboek van Anne Frank. Beide boeken geven een duidelijke boodschap aan de mensheid mee.”

‘Ik lees niet, maar ik luister’
Justin Otting (43) uit Aarle-Rixtel van koffiehuis ‘De Goeikamer’ (én kleinschalige zorg) wijst naar het blauwe bankje onder de veranda. Daar leest hij graag. Hij vertelt: “Trouwens, ik lees niet, maar ik luister, met mijn koptelefoon op. Ik hou van boeken die vriendelijk, bescheiden van aard en lief bedoeld zijn. Daarmee maak ik het mezelf wel moeilijker met kiezen, maar ik doe altijd voorwerk door recensies en samenvattingen te lezen. Als het boek eenmaal gekozen is, dan zijn de verwachtingen vaak hoog gespannen. Een boek dat ik écht prachtig vind is ‘Tussen twee werelden’ van Franco Faggiani. Daarin gaat het om het ‘echie’: over dat je voor elkaar zorgt, elkaar helpt en lief bent voor elkaar. Dat je de ander in zijn waarde laat en niet veroordeelt. Het gaat over de vriendschap van een vader en zijn pleegzoon die Asperger heeft. Heel bijzonder. Het kinderboek ‘Beste broers’ van Jowi Schmitz hebben we voorgelezen aan onze zonen van zes en acht jaar. Het is net uit. Het verhaal is herkenbaar voor ons; ook wij hadden te maken met een verhuizing van de stad naar het platteland én een zieke oma. Het leuke is dat we, via de dictafoon, dit boek aan oma hebben voorgelezen.” (Opm: bij ‘De Goeikamer’ is plek voor een minibieb. Heb je een leuk kastje, met glazen deurtjes, neem dan even contact op).

‘Ik lees van alles’
Alleke Swinkels (64) uit Beek en Donk is naar eigen zeggen een allesvreter wat lezen betreft. “Ik kan gewoon alles lenen bij de bieb en lezen op de e-reader wat ik maar wil. En dat voor zo weinig geld, dat zouden ze nog meer kunnen promoten. Ik lees van alles: literatuur, romans, de Libelle, de krant. Van een mooi boek word ik blij en zelden leg ik een boek opzij. Het boek ‘Nooit meer slapen’ van W.F. Hermans las ik vroeger al voor school, maar lees ik in elke levensfase nog eens. Zó mooi. Voor de afleiding heb ik met plezier ‘De Zeven Zussen’ gelezen, maar ik haal die zussen wel allemaal door elkaar. Ik lees ook voor herkenning en een soort van troost. Het boek ‘Een uur en achttien minuten’ van Peter Zantingh is heel herkenbaar voor mij. Het gaat over een student die terugkeert naar zijn geboortedorp nadat een van zijn jeugdvrienden zelfmoord pleegt. Het is een boek dat docenten kunnen gebruiken om dit moeilijke thema bespreekbaar te maken in een klas. Hoe vang je signalen op als het niet goed met iemand gaat? Een andere wereld instappen met lezen, je inleven in die ander, dat vind ik het leuke aan lezen. Mijn kleinzoon van vijf lees ik graag voor, bijvoorbeeld over het molletje dat wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft. Poep is ons favoriete thema. En het is leuk om te zien dat onze kleindochter van één op haar manier al de bladzijden van een boekje omslaat.”

“Ik kan gewoon alles lenen bij de bieb
en lezen op de e-reader wat ik maar wil”

Lezen geeft je verbreding, kan je inspireren en biedt ontspanning
Frank van der Meijden (56) is burgemeester van Laarbeek en leest veel. “Lezen geeft je verbreding, het kan je inspireren en biedt ontspanning. Elke ochtend lees ik een uur op de home-trainer, vooral de krant en de vergaderstukken. ‘s Avonds voor het slapen gaan lees ik ook, veelal een goed boek of tijdschrift. In mijn vakantie heb ik tijd om - uiteraard in de relax stand – een boek helemaal uit te lezen. Deze zomer staat ‘De kwetsbare welvaart ‘ van Harry Lintsen op mijn lijstje. Dit boek beschrijft de geschiedenis van onze regio en Nederland van 1850 tot 2050. Een beetje wetenschappelijk, maar zeer boeiend. Bovendien heb ik er zelf een beetje aan mee mogen werken. Ik hou van boeken per thema; sport, levensbeschouwing, geschiedenis en oorlog, maar als ik moet kiezen dan is: ‘De man en zijn wielerverhalen’ van Wilfried de Jong mijn lievelingsboek. Hij is ook mijn lievelingsschrijver. Voorlezen doe ik aan mijn neefjes Teun en Siem – onze dochters wonen inmiddels zelfstandig – en dan is mijn favoriete voorleesboek eentje van Max Velthuijs; avonturen over kikker. Welk boek iedereen volgens mij moet lezen? Dat is: ‘De canon van Nederland’. Dat gaat over onze geschiedenis in 50 thema’s. Het is belangrijk om je achtergrond te kennen en te weten waar we vandaan komen; pas dan zijn we in staat goede keuzes te maken voor de toekomst. Het geeft bovendien kleuring aan je identiteit en kan inspireren!”

De broers Teun en Rens van Dungen (11) in de bibliotheek
Teun: “Het leukste aan lezen vind ik om een verhaal in mijn hoofd te krijgen, terwijl ik lees. Boeken van Koen Kampioen en van Mees Kees lees ik graag. Ik lees als ik niks te doen heb, in bed of op de bank. Want ik hou ook, net als mijn broer, van voetballen bij ELI, buitenspelen, gamen en op mijn step naar de nieuwe pumptrack. Mijn lievelingsschrijver is Jozua Douglas. Hij is pas bij ons in de klas geweest en zijn serie ‘Costabanana’ moet iedereen gelezen hebben vind ik. Het is grappig en spannend!”

Rens: “Ik lees graag informatieve boeken over dieren, zoals tijgers, leeuwen en neushoorns. Vaak lees ik ook boeken van het Makkelijk Lezen Plein, van De Smoezels bijvoorbeeld en het geheim van de dierenredders. Lezen doe ik vaak net voor het slapen gaan. Mijn lievelingsschrijver is Paul van Loon. Soms lees ik papa en mama voor uit De Smoezels of Koen Kampioen en volgens mij moet iedereen Koen Kampioen, Avontuur bij FC Top, lezen in de vakantie!”

‘Ik lees het liefst op school en in bed’
Hilke Klomp (10) uit Lieshout houdt van boeken van juf Braaksel van Carry Slee en van de Grijze Jager-serie, van John Flanagan. Ze raadt dan ook iedereen aan om deze serie te lezen. Favoriet bij haar is deel 3. “Grijze Jager boeken zijn leuk en spannend. Het gaat over een jongetje, Will, die eigenlijk krijger wil worden maar grijze jager, Halt en Wichard, hebben iets voor Will opgeschreven wat Will wordt, maar daar moet hij iets voor doen …” Dit klinkt al spannend genoeg, toch? Hilke leest graag als ze zich verveelt, want ze houdt ook van tekenen, schilderen, buitenspelen en spelletjes doen op de tablet. Ze leest het liefst op school en in haar bed. “En het leukste vind ik dat je je er soms zo in kunt verdiepen. Dán is het vaak een heel leuk boek!”

Burgemeester Frank van der Meijden op zijn hometrainer
Karlijn bij haar minibieb
Alleke leest samen met Siem
Justin luistert graag
Bernadette op haar rode bankje
Hilke met het boek van 'Juf Braaksel'