Afbeelding

Jeugdige ambities Lars van de Weijer

Sport

Lars van de Weijer (14 jaar) zit vanaf dat hij negen jaar oud was al op zijn sportfiets, zowel op zijn wielrenfiets als zijn veldrijfiets. Samen met zijn vader rijdt hij heel Nederland door om wedstrijden te rijden. Hij droomt ervan om ooit in de top tien van Nederland te fietsen. 

Aarle-Rixtel - Lars rijdt al vanaf het begin van zijn carrière bij R&TC Buitenlust in Helmond, waar hij op een baan kan oefenen. Tevens traint hij ook vaak op de openbare weg. Zowel bij veldrijden als bij wielrennen doet hij mee aan wedstrijden. Wielrenwedstrijden die hij rijdt kunnen overal in het land zijn, van Limburg tot in Friesland. Deze beginnen meestal erg vroeg, maar kunnen ook om 12.00 uur of pas om 15.00 uur beginnen. “Ik heb geluk dat ik wat ouder ben, want de lagere leeftijdsklassen moeten soms al om negen uur ‘s ochtends beginnen. Als je dan tussen de twee en drie uur onderweg bent om op de wedstrijdplek te komen en ongeveer een uur in moet rijden, dan moet je al heel vroeg je bed uit.”

Bewogen seizoen
De wedstrijden zijn dit jaar nog allemaal in Nederland, maar volgend jaar mag hij in heel de Benelux wedstrijden gaan rijden. Lars vertelt dat hij volgend jaar niet alle wedstrijden gaat rijden, omdat sommige wedstrijden het niet waard zijn om er helemaal naar toe te rijden. Veldrijden doet Lars ook bij R&TC Buitenlust. Hij is afgelopen jaar zevende geworden in zijn klasse op het NK veldrijden. Dit seizoen was het, net als bijna elke andere sport, heel anders dan alle andere jaren. Door de coronamaatregelen kon Lars dit jaar maar drie wedstrijden rijden en een paar oefenwedstrijden, wat hij erg jammer vond. Gelukkig heeft hij nog wel goed getraind trainen, dus als het seizoen na de zomervakantie weer begint is hij er helemaal klaar voor.

‘’Mijn vader vindt het fantastisch om naar mijn wedstrijden te kijken’’

Ambities
Lars en zijn vader rijden heel Nederland door voor de wedstrijden: “Mijn vader gaat meestal mee, omdat hij het fantastisch vindt om naar mijn wedstrijden te kijken en tips te geven.” Zijn grote voorbeeld is Mathieu van der Poel, omdat hij al veel heeft gepresteerd. Lars werkt hard om ooit net zo goed als hem te worden. Zijn grote droom is ook om in de top tien van Nederland te fietsen, wat nog een lange weg te gaan is volgens Lars. Hopelijk zien we over tien jaar dat Van de Weijer als eerst over de streep komt in de Tour de France.