Afbeelding
Foto: Daphne Poulisse

Waardige Veteranenherdenking in Laarbeek

Activiteiten & Evenementen

Laarbeek - In een normale tijd wordt de herdenkingsbijeenkomst voor alle veteranen van Laarbeek elk jaar georganiseerd, maar in verband met corona werden in de bijeenkomst van afgelopen weekend ook de overleden veteranen van 2020 herdacht. 

Laarbeek - Het officiële gedeelte behelst het noemen van alle namen, het plaatsen van witte rozen bij de herdenkingsplaquette en het toevoegen van rode rozen voor de overledenen van de laatste twee jaren. De bijeenkomst is dit jaar in het Dorpshuis in Lieshout, omdat de normale ruimte in het gemeentehuis te klein was om voldoende afstand te houden. Nick Heesakkers blies op de van hem bekende vlekkeloze wijze de taptoe en de reveille.

Het geheel wordt al een zevental jaren begeleid door een klarinettrio bestaande uit Toon van Zutven, Jos de Wit en Berry van de Laar. Deze laatste werd wegens ziekte vervangen door Harry Maassen, die dat op een perfecte manier deed. Kleine melodieën als Rosamunde van Schubert en het thema uit ‘Der neue Welt’ van Dvorak werden ingetogen voor het voetlicht gebracht. Zij vinden het fijn en belangrijk een stemmige bijdrage te kunnen leveren aan deze herdenking. Luitenant-kolonel Jan Smit sprak als voormalig humanistisch raadsman. Hij had op jonge leeftijd een geestelijk verzorger ontmoet, die hem op het spoor zette van zijn latere beroep. Deze geestelijk verzorger bij de marine was de in Laarbeek aan corona gestorven pastor Arie Wester, waar hij met veel waardering over sprak.

Marco Kroon
In zijn toespraak refereerde burgemeester Frank van der Meijden aan het feit, dat Nederland sinds 1947 aan 134 missies heeft meegewerkt. Veel militairen zijn uitgezonden en hebben hun beste beentje voorgezet. “En”, benadrukt de burgervader, “het doet ertoe! Het heeft voor de achterblijvers veel consequenties en er ontstaat bij anderen een discussie over keuzes, maar de inzet is er altijd.” In het begin werden de honneurs van voorzitter Bert Pellegrino al waargenomen door Frans van den Heuvel. Deze was eerder door de burgemeester in Oirschot al benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Daar was ook Marco Kroon aanwezig, drager van de hoogste militaire orde in ons land, de Willemsorde. “De burgemeester nodigde mij uit vandaag hier bij de veteranenbijeenkomst aanwezig te zijn. Ik woon in Schijndel, dus de afstand valt mee en ik doe het graag”, aldus majoor Kroon. Hij kreeg de Willemsorde voor zijn vele uitzendingen naar het buitenland, waarbij de inzetten in Afghanistan de boventoon voerden. Hij vond de herdenking in Laarbeek “Een waardige herdenking.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding