Afbeelding

Dorpsraad Beek en Donk ondersteunt leefbaarheidsideeën van burgers

Algemeen

Beek en Donk - De voornaamste doelstelling van de Dorpsraad is het stimuleren en bevorderen van de leefbaarheid van alle inwoners van Beek en Donk. De werkgroep Leefbaarheidsideeën van de Dorpsraad kan burgers die een idee of initiatief hebben over leefbaarheid in buurten, wijken of straten op verschillende manieren behulpzaam zijn.

Te denken valt aan financiële ondersteuning voor kleine projecten, zoals het verfraaien van een wijk of buurt, het meedenken over grotere plannen met betrekking tot groenvoorziening, of speelgelegenheid en ontmoetingsplekken in een bepaalde wijk. De ideeën en initiatieven moeten een gezamenlijk doel dienen en bij voorkeur voor langere tijd dienst kunnen doen. Dus geen buurtfeestjes of particuliere projecten.

Voorbeelden van kleine projecten die reeds gerealiseerd zijn, zijn de ‘hanging baskets’ die op diverse plaatsen in Beek en Donk opgehangen zijn en een fleurige bijdrage leveren aan de omgeving. Ook met betrekking tot verkeersveiligheid zijn er al een aantal kleinere projecten uitgevoerd, waarvan de groene signaalpop bij de voetgangersoversteekplaats in de Otterweg er één van is. De extra rubberen matten in de beweegtuin, ook aangelegd met financiële steun van de Dorpsraad, verhogen het plezier, maar zeker ook de veiligheid van de gebruikers. Voor grotere projecten kan de Dorpsraad meedenken en eventueel doorverwijzen naar gemeente of andere instanties.

Hoe vraag je ondersteuning bij de werkgroep Leefbaarheidsideeën aan?
Iedere burger kan individueel of samen met anderen als organisatie of vereniging ondersteuning aanvragen voor een project dat bijdraagt aan een beter leefbare samenleving. Daarvoor dient een aanvraagformulier ingevuld te worden en een plan overlegd te worden. Ook een begroting van de totale kosten van het plan dient bijgevoegd te worden. De werkgroep Leefbaarheidsideeën beoordeelt de aanvragen zorgvuldig en kritisch op doel en haalbaarheid. Na goedkeuring kunnen kleine projecten veelal snel gerealiseerd worden.

Grotere projecten, waar vooraf overleg met de totale Dorpsraad of de gemeente nodig is, zullen doorgaans wat meer tijd in beslag nemen, omdat ook hier geldt dat zorgvuldig gekeken en afgewogen wordt waar het gemeenschapsgeld aan besteed wordt en of het project aan de voorwaarden voldoet. De ondersteuning is bedoeld voor projecten in Beek en Donk, maar een enkele keer worden er ook aanvragen uit de overige kernen van Laarbeek in behandeling genomen. Deze projecten moeten wel een Laarbeek- breed karakter hebben en de Dorpsraden van de vier kernen overleggen hierover gezamenlijk.

Denkt u na lezing van dit artikel, ik heb wel een idee voor de werkgroep Leefbaarheidsideeën? Op www.dorpsraad-beekendonk.nl kunt u terecht voor meer informatie, voorwaarden voor het aanvragen van financiële steun en het aanvraagformulier.