Lonneke Schuurmans
Lonneke Schuurmans

‘Samen met mijn zorgcollega’s probeer ik problemen op tijd te tackelen’

Medisch & Gezondheid

Laarbeek/Nederland - Dat er in Nederland sprake is van vergrijzing, is een feit. En dat senioren langer thuis blijven wonen, ook. Aan de ene kant is dat goed nieuws, aan de andere kant legt dat druk op de spoedzorg en verpleeghuizen. Door de inzet van specialisten ouderengeneeskunde kunnen bezoeken aan de spoedeisende hulp voorkomen worden en daarmee wordt de druk op de zorg verminderd. Daarom worden specialisten ouderengeneeskunde van Zorg in Balans ingezet om ouderen thuis te bezoeken, als aanvulling op de zorg van huisartsen. 

Lonneke Schuurmans is een van deze specialisten bij Zorgboog in Balans. Ze heeft zich gespecialiseerd in dementie. “Ik werk nu zo’n 12,5 jaar bij de Zorgboog als ouderengeneeskunde- en kaderarts psychogeriatrie. Voorheen werkte ik in het verpleeghuis, maar drie jaar geleden heb ik ervoor gekozen om volledig ambulant te werken.” Lonneke bezoekt mensen dus thuis. “Ik houd me vooral bezig met medische zorgvragen rondom dementie en het stellen van diagnoses.”

Voordelen van een thuisbezoek
Dat ze cliënten en mantelzorgers thuis bezoekt, kent volgens de specialist veel voordelen. “Ik kan er echt de tijd voor nemen om te luisteren, omdat ik niet gebonden ben aan een consult van maximaal 10 minuten. Mensen kunnen bij mij uitgebreider hun verhaal doen en ik kan meedenken over de mogelijkheden. Daarnaast scheelt zo’n thuisbezoek een ritje naar de huisarts of naar het ziekenhuis. Voor ouderen blijkt dat toch een drempel. Een drempel die vaak zó hoog is, dat senioren pas aan de bel trekken als het niet meer gaat.”

Lonneke ziet liever dat cliënten, huisartsen en of mantelzorgers eerder contact opnemen, nog voordat het ‘te laat’ is. “Ik vergelijk het altijd met een verkeerslicht. Bij groen licht zijn er geen problemen. Alle zorg is dan zodanig ingezet, dat alles onder controle is. Als het licht op rood springt, dan is er sprake van een heftig en acuut probleem. Het kan dan zomaar zo zijn dat de cliënt op de spoedzorg belandt of á la minute naar een verpleeghuis moet.” Soms komt Lonneke schrijnende situaties tegen. “Daarom probeer ik er samen met mijn zorgcollega’s voor te zorgen dat we problemen op tijd kunnen ondervangen. Als er veel zorgvragen zijn en er onrust is, dan wil ik er voor senioren zijn. Dát is het moment dat het licht oranje kleurt, we kunnen dan vaak nog voorkomen dat het rood wordt!”

Spoed of niet?
Twijfel je welke zorg je nodig hebt? Hieronder een overzicht:
-Levensbedreigende situatie? Bel meteen 112.
-Spoedeisende situatie? Zoals hartklachten, een wond die gehecht moet worden of ander ernstig letsel? Bel in de avond, nacht en in het weekend naar de huisartsenpost. Op alle andere momenten bel je je eigen huisarts.
-Twijfel je of je diréct zorg nodig hebt? Check dan de website www.moetiknaardedokter.nl of download de app op je telefoon.