Afbeelding
Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Frans van Zeeland van Ouderenappèl -Hart voor Laarbeek

Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15, en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 2: Frans van Zeeland van Ouderenappèl -Hart voor Laarbeek.

Na mijn vertrek ben ik op diverse manieren benaderd door vele inwoners uit alle kernen van Laarbeek en bij zo’n 150 mensen op de koffie geweest. De inwoners gaven daarbij aan, het jammer te vinden en spijtig dat mijn toegevoegde waarde voor de politiek zo verloren gaat, zeker omdat mijn enthousiasme om me in te zetten voor de Laarbeekse politiek niet weg is. Dit zette mij aan het denken. Al die steunbetuigingen deden me goed, vandaar dat ik na een goed overleg met een twintigtal inwoners met een nieuwe partij aan de verkiezingen meedoe.”

Het is duidelijk, ook na ruim veertig jaar actief te zijn in de politiek wil Van Zeeland zijn bijdrage blijven leveren voor de maatschappij. Iets dat al begon tijdens zijn studie. “Ik ben bouwkundig tekenaar en in de jaren 70 heb ik veel agrarische bedrijven in Mariahout geholpen met het regelen van hun Hinderwet-vergunning. Op die manier kom je met veel mensen in gesprek. Een gemeente werkt op basis van wet- en regelgeving en je merkt dat mensen het moeilijk/lastig vinden om op het gemeentehuis aan te kloppen voor een oplossing voor hun probleem en juist daar wil en blijf ik me voor inzetten. Daarnaast merkte ik dat mensen het geloof in me hadden. Toen ben ik me meer in politieke zaken gaan verdiepen en dacht dat ik meer invloed uit kon oefenen als ik dicht bij het vuur zou zitten.” 

In 1982 in de raad
Van Zeeland kwam in 1982 in de gemeenteraad van Lieshout en ging mee naar het gemeentehuis in Beek en Donk toen Laarbeek de nieuwe gemeente werd. Hij was raadslid en verschillende periodes wethouder. “Politiek is een goede doorvertaling van het helpen van mensen. De overheid legt regels op, maar het wordt steeds complexer voor de samenleving om oplossingen te vinden voor problemen waar mensen tegenaan lopen. Het zijn ook vaak ingewikkelde processen. Als raadslid/wethouder moet je je dan dienstbaar zijn aan de samenleving.”

Van Zeeland (65) geeft aan, nu hij zelf ouder wordt, te merken wat de problemen zijn waar ouderen tegenaan lopen. “Ik hoor veel inwoners klagen over het feit dat als gevolg van een ongelukje of erger ze niet meer in hun eigen, vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Wij willen dat er passende huisvesting komt voor deze mensen die aangewezen zijn op zorg. Ze moeten geholpen kunnen worden binnen Laarbeek en liefst in de eigen kern. Daarvoor willen wij inzetten om een huisvestingsverordening waarin bepaald wordt dat er een substantieel deel van de woningen wordt toegewezen aan de eigen inwoners. Ook moeten er minder regels komen voor mantelzorgvoorzieningen. Door deze aan te passen, kunnen meer mensen geholpen worden.”

Passende woonruimte
“En vergeet niet dat er ook een tekort is aan woningen voor de starters. Ook voor deze inwoners willen we passende woonruimte. Daarbij is het van belang om als gemeente meer de regie te nemen en te bepalen dat op die plekken waar we mogen bouwen aangeven aan projectontwikkelaars wat voor woningen en voor wie er moeten gebouwd.” Daarnaast wil Van Zeeland zich sterk maken voor aanpassing van de afvalstoffenheffing en rioolbelasting op basis van het gemeentelijk principe (‘de vervuiler betaalt’), passende voorzieningen voor de jeugd (’zeker voor de kern Beek en Donk’) en het tegengaan van sluipverkeer in de kernen (‘dit is belangrijk voor de leefbaarheid daar, zoals de Kapelstraat in Beek en Donk en de Dorpsstraat in Aarle-Rixtel’).

Een glazen bol heeft Van Zeeland niet, maar wanneer is hij als nieuwe partij tevreden op woensdagavond 16 maart als de stembussen sluiten? “We willen ons verhaal duidelijk maken aan de inwoners en hopen natuurlijk op een zetel. Maar misschien is meer ook wel mogelijk.” 

Afbeelding