Ronnie Tijssen, lijsttrekker politieke partij PNL.
Ronnie Tijssen, lijsttrekker politieke partij PNL. Foto: Joost Duppen

Lijsttrekkers aan het woord; deze week Ronnie Tijssen van Partij Nieuw Laarbeek

Politiek

Laarbeek - In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14, 15, en 16 maart brengt DeMooiLaarbeekKrant uitgebreide interviews met de lijsttrekkers van de deelnemende partijen. Deze week deel 3: Ronnie Tijssen van Partij Nieuw Laarbeek.

“Tot mijn 18de, 19de was ik redelijk verlegen. Niet iemand die vooropliep”, trapt Ronnie Tijssen af. Nu is hij 61 en uitgegroeid tot een bekend persoon in met name Beek en Donk, maar zeker ook in Laarbeek. Op de eerste plaats vanwege zijn vele vrijwilligerswerk. Onder meer bij Radio Kontakt en carnavalsvereniging De Teugelders van Ganzendonck. En juist door het zich veelvuldig inzetten voor het maatschappelijk leven werd de ietwat verlegen Ronnie een welbespraakt persoon die wist wat ie wilde. 

Moet iets gebeuren
En zoals het dan gaat, dan wek je ook de interesse van politieke partijen. Vanwege zijn werk wilde Ronnie die stap nog niet maken. “Maar toen ik bij de Mars met prepensioen ging, kwam het weer ter sprake. Ik heb heel lang de politiek op afstand gevolgd. Als je veel vrijwilligerswerk doet, weet je ook goed wat er speelt. Er moet iets gebeuren in de dorpen. Als niemand iets doet, gaat de levendigheid eronder lijden. Je moet een verantwoordelijkheidsgevoel hebben. Dat zit in je, dat kun je niet maken.”

En dat verantwoordelijkheidsgevoel had Ronnie. Hij volgde de cursus Politiek Actief bij de gemeente en kwam in 2018 in de gemeenteraad voor Partij Nieuw Laarbeek. “Ik heb altijd al op PNL gestemd. Een partij met oog voor de financiën. Mensen moeten thuis ook zuinig zijn op de portemonnee. De keuzes die we in de politiek maken, moeten we doen met in het achterhoofd hoe het mensen thuis raakt. Het is te makkelijk om de ozb te verhogen om zo het huishoudboekje kloppend te maken. Wij zijn kritisch op de uitgaven.”

Niet anders gaan acteren
Als beginnend raadslid startte Ronnie vier jaar geleden in een gemeenteraad waarin alle vijf de partijen vertegenwoordigd waren in het college. Een jaar later, na tegen een forse ozb-verhoging gestemd te hebben, belandde PNL opnieuw in de oppositierol. “Maar na die periode zijn wij ook niet anders gaan acteren. Elke keuze die wij maken doen we met de gedachte: ‘hoe denken onze kiezers hierover en wat is het beste voor Laarbeek?’”

Later in 2019 nog een nieuwe stap voor Ronnie, hij wordt gekozen als fractievoorzitter voor zijn partij. “Ik moet nog veel dingen leren, maar vind het hartstikke leuk. Het is een mooie uitdaging”, was de eerste reactie van Ronnie drie jaar terug. Nu is hij gegroeid in zijn rol en gaat hij ook als lijstrekker van zijn partij de gemeenteraadsverkiezingen in. “Ik twijfelde wel even, ben niet al te jong”, vertelt Ronnie lachend. “Kan ik dat wel? Maar je bent nooit te oud om te leren.” 

Comfortabel in nieuwe rol
Inmiddels voelt hij zich comfortabel in zijn nieuwe rol en hoopt hij op een mooi resultaat voor PNL bij de verkiezingen. “Wij kijken naar wat mensen belangrijk vinden. Dat is op de eerste plaats gezondheid en daarnaast de portemonnee van de mensen. Heel veel geld maakt niet gelukkig, maar te weinig geld kan wel ongelukkig maken.”

Ronnie Tijssen, lijsttrekker politieke partij PNL.