Het gedeelte rechts is Mariastraat 20 en is gekocht door de gemeente, links de voormalige Wok.
Het gedeelte rechts is Mariastraat 20 en is gekocht door de gemeente, links de voormalige Wok. Foto: Daan Daniëls

Gemeente koopt Mariastraat 20 in Mariahout voor woningbouw

Algemeen

Laarbeek - De gemeente Laarbeek heeft het pand Mariastraat 20 in Mariahout aangekocht (waar voorheen het café Bo & Zo was gevestigd) om zich te oriënteren op een mogelijke herontwikkeling op deze locatie. In Mariahout is er behoefte aan betaalbare starters- en seniorenwoningen en de gemeente wil graag verkennen of zij hieraan kan bijdragen door woningbouw te realiseren op deze locatie. Afhankelijk van de uiteindelijke invulling van de locatie kan er een variatie ontstaan in het aantal, het type woningen en de prijsklasse.

Met de herontwikkeling komt de gemeente tegemoet in de concrete woningbehoefte in Mariahout. De vereniging ‘Zorg om het Dorp’ heeft in een reactie op de concept Woonvisie in december 2021 aangegeven dat er in Mariahout behoefte is aan kleinere betaalbare koopwoningen, met name voor starters en senioren. In de Woonvisie 2022-2026 heeft de gemeenteraad kaders vastgesteld voor nieuwe plannen om ervoor te zorgen dat er betaalbare woningen op de markt komen in de gemeente. Het plan aan de Mariastraat zal binnen deze kaders ontwikkeld worden. Hiermee wil de gemeente een bijdrage leveren om te voorzien in de behoefte naar betaalbare woningen.

Mariastraat 20 zit naast het pand waar voorheen een wokrestaurant zat. Op de vraag of dit pand ook wordt meegenomen in de plannen zegt een gemeentewoordvoerder: “Dat is een interessant te verkennen optie.”