Sommige ouders parkeren hun auto dwars op de stoep.
Sommige ouders parkeren hun auto dwars op de stoep. Foto: Marcel vd Kerkbof BD

Ouders willen veiligere omgeving schoolgebied Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Zo’n 450 kinderen gaan elke dag naar basisscholen De Driehoek en Het Breinplein en kinderopvang Klimop in Aarle-Rixtel. Alle drie zitten ze in het schoolgebouw aan de Schoolstraat. Bij het brengen en halen van de kinderen is het vanzelfsprekend een drukte van jewelste. Ouders waarschuwen dat het op die ‘spitstijden’ gevaarlijk en druk is. Een werkgroep is in het leven geroepen om de veiligheid te verhogen.

Een half jaar geleden trokken directrices Barbara Hoens (Breinplein) en Judith Verhoeven (Driehoek) ook al aan de bel over de onveilige situaties rondom het schoolgebied. Er zijn voldoende ouders die hun kinderen te voet of met de fiets brengen, maar ook komen er veel ouders met de auto. Met regelmaat wordt er ook (half) op de stoep geparkeerd. Soms om alleen kinderen uit te laten stappen, maar soms gaan ouders ook nog even mee de school in. Hierdoor ontstaan onoverzichtelijke situaties. De nieuwe werkgroep, waarin (groot)ouders van kinderen van beide scholen en de kinderopvang zijn vertegenwoordigd, wil een veiligere schoolomgeving gaan realiseren. “Het is een probleem van ons allemaal. Het gaat zeker om bewustwording en gedragsverandering bij ouders, maar een goede infrastructuur rondom de scholen helpt ook”, vertelt Joreen Smits namens de werkgroep. “Samen moeten we gaan bekijken wat er mogelijk is om te zorgen voor een veilige omgeving. Kom je bijvoorbeeld met de auto, zet hem op een veilige plek en loop desnoods een klein stukje met je kind naar de school.” 

Volgens de werkgroep is er nog veel winst te behalen. “Ik zie ooit dat een auto half op de stoep staat geparkeerd, terwijl vijf meter verder een parkeerplaats vrij is. Bewustwording kun je helpen met het nemen van maatregelen. Samen moeten we er voor zorgen dat de kinderen veilig naar school kunnen”, geeft Vincent Kuipers aan.” 

In de maand mei wordt meegedaan aan ‘mei autovrij’. Op 11 mei organiseren de beide scholen en de kinderopvang samen een ‘kom op de fiets-dag’. Tevens zal er ook een enquête worden gehouden.