Afbeelding
Foto: MooiLaarbeek

Geslaagde preventieactie in Beek en Donk

Algemeen

Beek en Donk - Dat is schrikken, staat er ineens iemand van de politie, buurtpreventie of handhaving in de achtertuin of aan de deur. Dit alles met alleen goede bedoelingen. De Beek en Donkse wijkagenten Marianne van Kempen en Lieke van Leeuwe en aspiranten Tessa Geelen en Dominique Arnold zijn op dinsdag 20 december in samenwerking met Team Handhaving van de gemeente Laarbeek en de vrijwilligers van de buurtpreventie de wijk in gegaan om te kijken naar de veiligheid rondom de woningen in Beek en Donk.

De opkomst van de enthousiaste vrijwilligers was erg groot waardoor ze bijna geheel Beek en Donk hebben kunnen controleren tijdens deze actie. De zogenaamde ‘witte voetjes actie’ is een preventieactie om de bewoners bewuster en alerter te maken met betrekking tot woninginbraken en insluipingen. Met deze actie willen zij, met een stukje confrontatie naar de buurtbewoners toe, bewustwording creëren om de kans op woninginbraken en insluipingen te verkleinen.

Woninginbraken en insluipingen vallen binnen de ‘high impact crimes’. Dit komt doordat de persoonlijke levenssfeer ernstig wordt aangetast wanneer er een ongenodigde gast in een woning is geweest en daarbij goederen wegneemt. Dit laat bij de bewoner een onveilig gevoel achter. Mensen voelen zich vaak niet meer veilig in hun eigen woning en vinden het een naar idee dat er een onbekende in hun spullen heeft zitten neuzen.

Het zijn letterlijk ‘voetjes’ die worden achtergelaten bij de buurtbewoners op plaatsen waar ongemerkt een inbreker had kunnen komen. Dit geldt ook voor onafgesloten fietsen en/of voertuigen.

Tijdens deze actie letten ze op diverse punten waaronder verlichting rondom de woningen, openstaande ramen, niet afgesloten deuren en kostbare spullen die zichtbaar zijn vanaf de straat.

De uitkomsten van deze actie betroffen:
- 29 voertuigen niet afgesloten;
- 19 poorten niet afgesloten;
- 4 schuren niet afgesloten;
- 4 achterdeuren niet afgesloten;
- 3 fietsen niet afgesloten.

Door eens in de zoveel tijd zulke acties te houden, hopen ze dat ze de inwoners van Beek en Donk weer een stukje bewuster en alerter hebben kunnen maken. “We kunnen het de inbrekers en de gelegenheidsdieven natuurlijk wel een stukje moeilijker maken.”