In Beek en Donk werden er in september 2022 in het Anker tijdelijk 115 vluchtelingen opgevangen.
In Beek en Donk werden er in september 2022 in het Anker tijdelijk 115 vluchtelingen opgevangen. Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D

Peelgemeenten gaan bijna 800 asielzoekers opvangen

Algemeen

Laarbeek/Regio - Gemeente Laarbeek, Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond en Someren maakten samen een plan voor de opvang van asielzoekers in subregio de Peel. Hierin staat dat zij samen willen voorzien in de opvang van het aantal asielzoekers dat de regio mogelijk verplicht op moeten gaan vangen als de Spreidingswet in werking treedt. Samen zijn de gemeenten naar verwachting verantwoordelijk voor de opvang van bijna 800 asielzoekers.

Er wordt verwacht dat er in subregio de Peel met deze afspraken ruim voldoende plaatsen voor asielzoekers zijn. Hiermee creëren zij ruimte om te kunnen voldoen aan de verplichte aantallen opvangplekken, ook als de ontwikkeling van een locatie mogelijk vertraging op loopt. Met deze afspraken neemt de regio haar verantwoordelijkheid. Elke gemeente draagt op deze manier bij aan de realisatie van de opvanglocaties. Door de handen ineen te slaan worden ook de voorzieningen voor onderwijs en werk mogelijk regionaal georganiseerd. 

Per gemeente komt dat neer op het volgende aantal op te vangen asielzoekers. Dit aantal plekken wordt aangeboden aan het Centraal Opvangorgaan Asielzoekers (COA): Laarbeek 150, Asten 69, Deurne 195, Gemert-Bakel 150, Helmond 350, Someren 72.

Vervolgstappen
Dit regionale plan van aanpak is onderdeel van het Regioplan Brabant Zuidoost en als zodanig ingediend bij de Provinciale Regie Tafel. Binnenkort vindt hierover overleg plaats met COA. Een belangrijke voorwaarde die de regio stelt, is dat er vanuit het COA medewerkers specifiek worden ingezet voor subregio de Peel om de gemeenten te ondersteunen.

Wanneer de exacte locaties daadwerkelijk ontwikkeld worden, hangt af van de besluitvorming door de gemeenteraden en de beschikbaarheid van het COA voor de uitwerking van de plannen. Gemeenten maken de exacte locaties zelf bekend, zodra er in de gemeente een besluit over genomen is. 

Over de Spreidingswet
Vanuit de Rijksoverheid is er een wetsvoorstel ‘gemeentelijke taken mogelijk maken asielopvangvoorzieningen’ in voorbereiding. Daarin staat dat alle gemeenten verplicht een aantal asielzoekers moet opvangen. Hoe groot dat aantal is hangt af van het aantal inwoners dat een gemeente heeft.