Afbeelding
Foto: Mark Barten

Woonafspraken Peelgemeenten geactualiseerd

Bouwen & Wonen

Laarbeek - De samenwerkende peelgemeenten hebben deze week de geactualiseerde Woonafspraken De Peel ondertekend. In 2020 zijn de Woonafspraken De Peel vastgesteld. Inmiddels biedt de provincie meer ruimte voor extra woningbouw in de kernen (bestaand stedelijk gebied). Om deze reden hebben de samenwerkende peelgemeenten de bestaande Woonafspraken De Peel geactualiseerd.

Deze afspraken geven een juridisch houdbare basis voor woningbouwprojecten waarvoor op basis van de Interim Omgevingsverordening van de provincie Noord-Brabant en de Ladder voor Duurzame Verstedelijking regionale afstemming nodig is. “In de gemaakte afspraken uit 2020 was vastgelegd dat de peelgemeenten niet meer woningen mochten bouwen dan de woningbehoefte zoals berekend door de provincie. Hierbij ging het zowel om bouwen binnen bestaand stedelijk gebied als om uitbreidingslocaties. De provincie biedt nu echter meer ruimte voor goede woningbouwplannen binnen bestaand stedelijk gebied. Dit bleek in de praktijk tot onduidelijkheden te leiden. Mag extra bouwen binnen bestaand stedelijk gebied nu wel of niet? Om deze onduidelijkheden op te lossen, hebben we als samenwerkende peelgemeenten de ‘oude’ woonafspraken geactualiseerd. Ieder van de samenwerkende peelgemeenten heeft de wens om aan te sluiten bij de lokale behoeften aan woningbouw en daarbij ook de gebondenheid en vitaliteit van de kernen lokaal te blijven versterken. Met de geactualiseerde afspraken kunnen we als individuele peelgemeenten beter inspelen op deze ambitie”, zo vertelt wethouder Helm Verhees, voorzitter van het bestuurlijk overleg Wonen De Peel.

Uitgangspunten Woonafspraken De Peel
In de gemaakte Woonafspraken De Peel is vastgelegd dat de peelgemeenten samenwerken als regionale woningmarkt, waarbij wel vanuit de lokale behoeften wordt gestart. De individuele gemeenten besluiten daarbij zelf over de eigen plannen. Programmatische en planningsafspraken worden op Peelniveau alleen op hoofdlijnen gemaakt.  De samenwerkende gemeenten zijn de gemeenten Laarbeek, Gemert-Bakel, Asten, Deurne, Someren en Helmond.