Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R

Arleniusdag in Aarle-Rixtel

Algemeen

Aarle-Rixtel - Dertig mensen haalden in april via een busreis een boek op in Florence dat Arnoud van Eijndhouts alias Arlenius in 1546 schreef. Arlenius is in 1510 in Aarle-Rixtel geboren en later in zijn leven een belangrijke boekkenner en boekbewerker geworden in Italië, waar hij veel samenwerkte met een man uit Gemert, Laurens van den Bleeck alias Torrentinus. De busreis haalde volop het nieuws en inmiddels is er zelfs een podcast over gemaakt door het Brabants Historisch Informatie Centrum en via de website van dat centrum ook te beluisteren. 

De boekhalers hadden met de reis als voornaamste doel meer bekendheid te geven aan die zestiende-eeuwse man uit Aarle-Rixtel. En daar willen ze nu een vervolg aan geven door het houden van een Arleniusdag. Die vindt plaats op zaterdag 14 oktober bij café-zaal Bij Van Dijk in Aarle-Rixtel. Vanaf 13.30 uur is er een programma met interessante voordrachten en interviews die allemaal op de een of andere manier met Arlenius te maken hebben. Daarna zijn er workshops, waaronder een workshop Latijn, de taal waarvan Arlenius zich veelvuldig bediende, en wordt er een rondleiding gegeven door Aarle-Rixtel langs locaties die ook Arlenius gekend moet hebben. Ook zijn geboortegrond wordt aangedaan. Vervolgens is er een uitgebreid Italiaans buffet, met muzikale begeleiding, waarna er ook nog een koor optreedt met Renaissanceliederen. Om 21.30 uur is het officiële programma voorbij en kan er nog geborreld, gekletst en gedanst worden. 

Gedurende het dagprogramma is het in Florence opgehaalde boek van Arlenius ook te bewonderen. De presentatie van de Arleniusdag is in handen van Wim Daniëls. De Arleniusdag is voor iedereen te bezoeken voor een deelnameprijs van €60,00 waarbij tot 21.30 uur alles is inbegrepen, ook het Italiaanse buffet en enkele drankjes. Inschrijven kan via arlenius@wimdaniels.nl. Wie geen mogelijkheid heeft tot mailen, kan een briefje met daarop de eigen persoons- en adresgegevens in de brievenbus stoppen van de heemkamer in Aarle-Rixtel, Kouwenberg 37.