Afbeelding
Foto: Mark Barten

Laarbeekse supermarkten hebben last van diefstal bij zelfscankassa’s

Algemeen

Laarbeek – Een zelfscankassa is misschien wel dé uitvinding voor de supermarkten van de laatste jaren. Deze nieuwe soort kassa bevordert de snelheid in een supermarkt en zorgt voor minder rijen aan de reguliere kassa’s. Toch zit er een groot nadeel aan: winkeldiefstal. Bij een zelfscankassa wordt een stuk minder vaak gecontroleerd dan bij een gewone kassa. Een supermarktketen zal in de meeste gevallen uitgaan van ‘het goede van de mens’, maar kan in sommige situaties flink bedrogen worden. 

POLL

Maak jij gebruik van een zelfscankassa?

Ja

Nee

Soms

Jumbo
Sinds mei werkt de Jumbo in Beek en Donk met vier zelfscankassa’s. De Lieshoutse Jumbo krijgt over drie weken te maken met dit fenomeen. Albert van den Bogaard, directeur Jumbo Laarbeek, is zeer te spreken over het gebruik van de nieuwe kassa. “We hebben bijna geen wachtrijen meer door de snelle doorstroom. De klant accepteerde de verandering heel snel.” 

De consument merkt dus alleen de voordelen van een zelfscankassa, maar de supermarkt ondervindt daarentegen wel de nadelen. “Het grote nadeel kan diefstal zijn, hoewel dat ook al plaatsvond vóór de nieuwe kassa’s. We hebben vanwege de korte duur nog geen concrete cijfers in beeld, maar we weten wel dat het plaatsvindt. Andere supermarktketens, die deze kassa’s al langer hanteren, melden ons dat het verschijnsel toeneemt”, benoemt Van den Bogaard. Bij een verdenking van bewuste diefstal wordt na een eerste waarschuwing de politie ingeschakeld. Van den Bogaard: “Dat is enkele keren voorgekomen. Gelukkig constateren we nog geen algemene toename. Mocht dat wel het geval zijn, dan gaan we strenger controleren. We gaan uit van de goedheid van de mens, maar er zijn helaas mensen die daar misbruik van maken.”

“We gaan uit van de goedheid van de mens”

Jan Linders
Buurman Jan Linders op het Heuvelplein werkt al langer met de zelfscankassa’s. Na de grote supermarktverbouwing in de zomer van 2021 werden de nieuwe kassa’s ingevoerd. Net als Van den Bogaard ziet floormanager Noah van Rossum positieve kanten aan de zelfscankassa. “Het is ideaal, het scheelt tijd en personeel kunnen we nu extra inzetten op andere afdelingen. Zo kunnen we efficiënter te werk gaan.” Van Rossum ziet als enige minpunt de diefstalgevoeligheid. “We hebben er soms mee te maken. Onze supermarkt gaat uit van de eerlijkheid van de klant, maar er is weleens sprake van diefstal”, benoemt de teamleider. De supermarkt heeft verschillende aanvaringen gehad met klanten. Van Rossum: “We spreken ze aan, halen de leidinggevende erbij en proberen de zaak ‘binnen de poortjes’ op te lossen.” 

PLUS
Bij de PLUS in Beek en Donk werkt het snelle verloop aan het einde van de winkel net zo als bij de andere twee supermarktketens. Vooral rondom de feestdagen lijkt de supermarkt extra profijt te hebben van de zelfscankassa’s. Toch krijgt de PLUS evengoed te maken met diefstal, met name op specifieke producten. “We merken in de voorraden dat er een aantal dingen, vooral vleesproducten zoals kip, missen. Je weet nooit zeker of het honderd procent diefstal is, maar als er voorraad mist en dat zie je niet terug in de vrachtbrief, dan mag je aannemen dat er producten zijn gestolen”, vertelt teamleider Jeffrey Boonaerts. “Sinds de invoering van de zelfscankassa’s een half jaar geleden merken we een toename in diefstal, waarop reeds maatregelen met betrekking tot controle zijn aangescherpt.”