Afbeelding
Foto: Mark Barten

Veel fietsongevallen in Nederland; in Laarbeek 7 ongelukken per 10.000 inwoners

Algemeen

Laarbeek - De vakantie in Nederland is voorbij en de wegen en fietspaden stromen weer vol. Scholieren gaan in Laarbeek alweer voor de tweede week met een volle rugzak op weg naar school. Uitkijken op de weg dus. 

Jaarlijks wordt er enorm veel gefietst in Nederland en is niet iedere provincie/gemeente even veilig voor fietsers. Uit onderzoek van Independer, op basis van data van Rijkswaterstaat en de politie, blijkt dat er in 2021 in Nederland bijna vijftienduizend (14.936) fietsongelukken waren. Dat komt neer op gemiddeld 8,5 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Ten opzichte van andere provincies is Noord-Brabant relatief veilig voor fietsers. Jaarlijks gebeuren er hier zo’n 7,1 fietsongevallen per 10.000 inwoners. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. 

Laarbeek zit nog iets onder het gemiddelde van Noord-Brabant, aangezien er hier 7 fietsongevallen per 10.000 inwoners zijn. In de omliggende dorpen verschilt het aantal. Zo zijn er in de gemeente Gemert/Bakel 4,6 fietsongevallen per 10.000 inwoners en in de gemeente Helmond 8,2 fietsongevallen per 10.000 inwoners. “Wat ook opvalt is het aantal ongelukken met een elektrische fiets. Dat waren er ongeveer 2000 en dat komt neer op zo’n 15% van het totaal aantal ongelukken”, vertelt Independer-verzekerinsexpert Menno Dijcks.

Bron: Independer

Vaak auto betrokken bij fietsongeval
Bij ruim de helft van alle fietsongevallen is een auto betrokken (52%). Dijcks: “Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een zwakke verkeersdeelnemer, zoals een fietser of een voetganger, is de bestuurder van het motorrijtuig meestal aansprakelijk. Er zijn uitzonderingsgevallen, maar de zwakke verkeersdeelnemer wordt wettelijk beschermd.”