Afbeelding
Foto: Martin Prick

‘Grote Arleniusdag’ in Aarle-Rixtel met onthulling kunstwerk

Algemeen Foto en Video

Aarle-Rixtel - In Aarle-Rixtel vond zaterdag 14 oktober de Grote Arleniusdag plaats. Als klap op de vuurpijl werd deze dag een speciaal kunstwerk onthuld. Arlenius leeft meer dan ooit te voren in zijn geboortedorp.

Arnoldus Arlenius, geboren in 1511 in Aarle-Rixtel als Arnoldus van Eijndhoudts in Huize Ter Smisse (dat nu nog steeds bestaat). Een man die naar de Latijnsche School in Den Bosch ging en via Leuven en Parijs streek hij neer in Italië waar hij de belangrijkste boekbewerker en bibliothecaris in Italië werd van de zestiende eeuw. En dat er dan nog een boek bestaat (Griek-Latijns woordenboek) dat zijn naam draagt maakt het bijzonder. Net zo bijzonder als de reis die de groep in april maakte om het terug naar Aarle-Rixtel te halen. 


Om Arlenius te eren werd zaterdag 14 oktober een grote Arleniusdag gehouden. Onderdeel daarvan was een rondleiding door het dorp langs plekken die Arlenius in zijn periode in het dorp (ruim 500 jaar geleden) ook gekend en gezien moet hebben. Een ervan is ‘Huize Ter Smisse’, het geboortehuis van Arlenius aan de huidige Kerkstraat. Heemkundekring Barthold van Heessel, samen met de Vrienden van Arlenius gaan er nu voor zorgen dat Arlenius ook ‘zichtbaar’ wordt in het dorp. 

Vlakbij zijn geboortehuis, op een groentip bij de kruising Kerkstraat/Opstal werd het wit marmeren beeld, dat refereert aan de Italiaanse tijd van Arlenius, onthuld. Het beeld werd gemaakt door Jack Wilting, hij was één van de mensen die het boek mee op ging halen in Italië. 

De presentatie van deze dag was in handen van Wim Daniëls.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding