Afbeelding
Foto: Jasper van den Wildenberg

Groen licht voor transformatie Piet van Thielplein

Algemeen

Laarbeek - De transformatie van het Piet van Thielplein kan doorgaan. De gemeenteraad heeft donderdag unaniem ingestemd met het beschikbaar stellen van 1,8 miljoen euro voor de verbouwing van het grootste winkelplein van Laarbeek.

Tijdens de raadsvergadering werden nog wel enkele kritische noten gekraakt, onder meer over de communicatie over de transformatie richting betrokkenen en de zorgen van enkele ondernemers over mogelijk omzetverlies tijdens de herinrichting van het plein. 

Kijken naar de toekomst
Jean-Louis van Aerle, voorzitter van de ondernemersvereniging van het Piet van Thielplein gaf tijdens de vergadering aan deze zorgen te begrijpen. “Het is wel belangrijk om het algemeen belang te dienen en te kijken naar de toekomst. De noodzaak om het plein te verbouwen is er, daarbij moet wel oog worden gehouden voor alle randzaken. De ondernemers moeten zo min mogelijk negatief effect ervaren van de verbouwing. Wij zijn er om te zorgen dat hun winkel altijd goed toegankelijk blijft.” Op de vraag van PNL-raadslid Toon Brouwers of de voorzitter vertrouwen heeft in de plannen voor het Piet van Thielplein zei Van Aerle: “Ik heb daar absoluut vertrouwen in. Voor de toekomst van het plein is dit belangrijk. Het vraagt wel om topsport in de communicatie en afspraak is afspraak.”

De politieke partijen waren het unaniem eens over het beschikbaar stellen van het geld voor de verbouwing van het plein. Wel waren er kritische vragen richting verantwoordelijk wethouder Monika Slaets over onder meer die communicatie richting betrokkenen. Slaets gaf aan dat de communicatielijnen altijd openstaan en dat mensen die zich niet gehoord voelen altijd welkom zijn voor extra toelichting. Verder zei ze: “We komen er niet onderuit dat het plein open moet, maar we gaan het nooit ineens doen. Dit gaan we gecontroleerd doen, samen met de ondernemersvereniging en de ondernemers, waarbij we de overlast tot een minimum gaan beperken.” 

Duidelijke afspraken met aannemer
De wethouder gaf ook aan dat met de uiteindelijke aannemer (die in februari bekend moet zijn) voor de verbouwing van het plein duidelijke afspraken worden gemaakt, voordat begonnen wordt met de verbouwing. “Daarin spreken we onder meer af hoeveel parkeerplaatsen er altijd beschikbaar moeten zijn en wat wij verwachten over de toegankelijkheid. We gaan zorgen dat de bereikbaarheid van de ondernemers er is. Mensen moeten te allen tijde bij de winkels kunnen komen, ook mensen in een rolstoel of die met een rollator lopen” Ook gaf de wethouder aan dat er duidelijke afspraken met de aannemer gemaakt zullen worden over het binnen het budget blijven van de totale verbouwing. “Laten we met elkaar aan het plein gaan werken, dat ten goede komt van de ondernemers.”

De start van de verbouwing moet in het voorjaar van 2024 beginnen.