Naast Wethouder van den Berkmortel twee mensen van Van Doorn Infra B.V., rechts Frans Vlemmix van de gemeente
Naast Wethouder van den Berkmortel twee mensen van Van Doorn Infra B.V., rechts Frans Vlemmix van de gemeente Foto: Martin Prick

Bushalte Bavariarotonde klein transferium voor Laarbeek

Algemeen Foto en Video

Lieshout - De Bavariabushalte, gelegen aan de gelijknamige rotonde is opgewaardeerd tot een mobiliteitshub, aangegeven met een officieel groen Hub-bord. Dit bord werd door wethouder Ron van den Berkmortel op een regenachtige donderdagmorgen onthuld.

Wethouder Ron van den Berkmortel: “Deze uitbreiding is een plaats, waar je de auto kunt parkeren, een fiets overdekt kunt stallen en er zijn oplaadpunten voor een elektrische fiets. De bedoeling is, dat er meer comfort is voor de reiziger. Het traject is samen met de provincie en de regio gerealiseerd. Vorig jaar werd de vergunning afgegeven en is de firma Van Doorn Infra B.V. aan de slag gegaan. Onlangs zijn de laatste puntjes op de i gezet. Daarmee is de bushalte zo goed als klaar. Er wordt al goed gebruik van gemaakt. Dit is een halte aan één van de drukste buslijnen in Laarbeek. Het is daarom goed om te zien dat de reiziger er al prima gebruik van maakte, voordat we vandaag deze opgewaardeerde bushalte hebben geopend.” Daarna werd de Laarbeekse vlag van het Hub-bord getrokken door de wethouder en konden de aanwezigen genieten van een kopje koffie onder de, in verband met de weeromstandigheden welkome, overdekte stalling.

Milieu
Bij de bushalte staat voortaan ook een reizigersinformatiebord. Op de vraag van enkele omstanders of ook oplaadpunten komen voor elektrische auto’s, antwoordde de wethouder dat als daar behoefte aan is, er zeker mogelijkheden zijn. Aan diverse milieuaspecten is gedacht. Zo zijn de parkeerplaatsen voor de 26 auto’s voorzien van zogenaamde grasbetontegels en wordt het regenwater naar de omliggende wadi geleid en wordt dus niet afgevoerd via de riolering. Door de groene kleuren van de overkapping wordt de milieuvriendelijke uitstraling extra benadrukt.

Uitbreiding
Het kost de gemeente Laarbeek uiteindelijk maar 25% van de totale kosten. De helft van het geld komt van de provincie en 25% komt uit een potje voor de afgeblazen ruit vanuit Helmond. Deze Hub kan tevens worden gebruikt als carpoolplaats, een behoefte, die vooral de laatste tijd meer in zwang komt. Een echt transferium is het natuurlijk niet, maar je kunt de auto gemakkelijk parkeren en de bus nemen naar Eindhoven. Daarnaast is het voor de fietsers een uitkomst ter vervanging van de oude stalling naast de halte. Daar vielen fietsen nogal eens om doordat ze onbeschermd stonden en werd er door ‘humoristen’ wel eens een fiets in de sloot gegooid. Wethouder Van den Berkmortel is erg blij met de uitstraling van de Hub: “Wij hebben er nog over gedacht om de oude fietsenrekjes te hergebruiken, maar dit is toch veel chiquer”. Ook wordt er misschien nog een bankje geplaatst bij het fiets-oplaadpunt, zodat de sociale controle vergroot kan worden


Afbeelding