Landal Grotelsche Heide.
Landal Grotelsche Heide. Foto:

Grotelsche Heide moet een nieuw vakantiepark worden

Bouwen & Wonen

Bakel/Aarle-Rixtel - Veel mensen zullen er langskomen: Landal Grotelsche Heide. Een nieuw vakantiepark op de grens van Bakel en Aarle-Rixtel. Maar wat gaat er precies gebeuren daar en hoe kijken omwonenden tegen de plannen aan. Wij zetten het op een rijtje voor u.

Op de plek waar Landal Grotelsche Heide moet komen te verrijzen was jarenlang camping Grotels Hof gesitueerd. Een camping aan de rand van Bakel, tegen Aarle-Rixtel aan. Inmiddels is projectontwikkelaar Sujo Groep eigenaar van de grond en is duidelijk wat de plannen zijn.

Op het terrein moeten 136 vakantiewoningen worden gebouwd (voor 4, 6 en 8 personen), komt er een centraal gebouw en een zwembad. “Begin 2022 hebben we het park gekocht”, vertelt directeur Peter de Haan van Sujo Groep. Voor de exploitatie van het park is Sujo Groep een samenwerking aangegaan met Landal Greenparks. “Wij ontwikkelen voor eigen rekening en risico het park. De huizen worden veelal verkocht aan particuliere beleggers en zij zijn verplicht om via Landal de woningen te verhuren. Zelf mogen ze maar een beperkt aantal weken per jaar in de woning verblijven.”

Plaatselijke horeca vaart er wel bij
Volgens De Haan wordt Landal Grotelsche Heide ‘100 procent een Landal park’. “Er komt een centraal gebouw, met een binnenzwembad. Die is wel puur voor gebruik voor de gasten van het park. In het gebouw komt verder een kleine winkelvoorziening en een klein horecapunt, waar gasten koffie uit de automaat kunnen halen.” Dus geen volledig restaurant/café. De Haan: “Tegen het park aan ligt restaurant Grotels Genieten, waar Landal mee gaat samenwerken. En verder heb je bijvoorbeeld ook de Brabantse Kluis dichtbij. De plaatselijke horeca gaat er wel bij varen bij de komst van het park.”

Landal Grotelsche Heide wordt volgens De Haan een groen en duurzaam park. “Bij de indeling wordt veel aandacht besteed aan de flora en fauna. Zo worden onder meer bomen verplaatst in plaats van ze alleen maar te kappen. Ook worden de huizen duurzaam gebouwd, krijgen ze warmtepompen. Op het centraal gebouw komen zonnepanelen.”

Verkoop verloopt goed
De verkoop van de woningen is al gestart en volgens De Haan verloopt die goed. “In de eerste fase zijn 70 woningen in de verkoop gegaan en driekwart daarvan is verkocht. Dat heeft onder meer ook door de prachtige omgeving te maken waar het park straks ligt. We halen veel kopers binnen die aantoonbaar duurzaam willen beleggen en opvallend genoeg veel Brabanders.” De start van de bouw van de woningen en het centrale gebouw/zwembad had eigenlijk al begonnen moeten zijn. “Maar in het vergunningstraject besteden we veel aandacht aan onder meer de omgeving. De planning is nu om in het voorjaar van 2024 te starten en dat fase 1 in het tweede kwartaal van 2025 wordt opgeleverd.”

De Haan heeft veel met de omgeving en de gemeente gesproken. “De gemeente staat er positief in. De omgeving wisselend, onder meer door de verkeersoverlast die ze verwachten. In zo’n projecten kun je het nooit voor iedereen doen, maar we gaan het wel met elkaar doen.”

Gemeente positief
De gemeente Gemert-Bakel (Grotelsche Heide staat op Bakels grondgebied) is inderdaad positief gestemd. “We zijn positief over de bedrijfsmatige invulling van het park, omdat we een gastvrije gemeente willen zijn, waar recreanten een fijn recreatief verblijf kunnen houden. Op de recreatieparken die nu in herontwikkeling zijn (onder meer ook de Rooye Asch in Handel, red.), zaten voorheen ook recreatiebedrijven. Deze parken worden nu her-ontwikkeld of doorontwikkeld om meer kwaliteit te kunnen bieden”, geeft de gemeente aan. “De genoemde kwaliteitsimpulsen hebben betrekking op een verbetering van zowel de bebouwde als onbebouwde omgeving en landschappelijke inpassing van deze recreatieparken. Aantrekkelijke en kwalitatieve hoogwaardige recreatieparken met recreatieverblijven is immers van groot belang voor de toekomstige exploitatie van de parken en is ook voor de gemeente van belang als toeristische locatie in de regio en past in het gemeentelijk toeristisch-recreatief beleid.”

“De huidige eigenaar heeft een vergunning aangevraagd om 136 recreatiewoningen te ontwikkelen. Hiermee heeft de gemeenteraad ingestemd. De definitieve ter inzage legging volgt nog”, waarbij mensen/omwonenden dus nog zienswijzen kunnen indienen tegen de plannen die ontwikkelaar Sujo Groep heeft voor het nieuwe park.

Een groot deel van de omwonenden van het toekomstige vakantiepark staan niet echt te springen op de komst van het park. Harrie Jonkers is een van hen. Hij woont al 36 jaar in zijn huis dat is gelegen op zo’n vijftig tot honderd meter van Grotelsche Heide. “Toen we hier kwamen wonen was Grotelsche Heide nog een gezellige kleine familiecamping, waar we weinig last van hadden”, zegt Jonkers. “Toen was er ook maar een kwart van het terrein waar de mensen verbleven en waren er eigenlijk maar vier keer per jaar, tijdens de vakanties, bezoekers.”

Verkeer maakt het gevaarlijker
Met de komst van Landal Grotelsche Heide wordt dit anders. Jonkers: “Het wordt eigenlijk een compleet dorp, je kunt het moeilijk een vakantiepark noemen. We krijgen sowieso last van het vele verkeer dat bij zo’n dorp hoort.” Jonkers, die met veel buren die tegen de plannen zijn verenigd is in een WhatsAppgroep, vindt dat de wegen rondom het vakantiepark niet berekend zijn op zoveel extra verkeer. “De wegen zijn nu al smal en er is al veel sluipverkeer. Dat maakt het hier al gevaarlijk en dat zal alleen maar erger worden.” Ook betwijfelt hij of het echt een vakantiepark wordt. “Officieel zijn het vakantiewoningen, maar ik ga er vanuit dat er ook permanent gewoond gaat worden. Je weet hoe het gaat op andere vakantieparken en dat zal hier niet anders zijn”, denkt Jonkers.

Weinig contact
Al zo’n tien jaar verzetten omwonenden van Grotelsche Heide zich tegen de plannen. “Tien jaar geleden werd het bestemmingsplan vastgesteld en zijn we al naar de rechter gegaan. Het ging toen om huisjes. Nu gaat het om complete vakantievilla’s. Sowieso hebben we weinig contact met de eigenaar. Er is een keer een bijeenkomst geweest en daar werden de plannen uit de doeken gedaan. Verder hebben we niets meer vernomen”, zegt Jonkers.

Nieuw onderzoek
Op dit moment wordt er een nieuw verkeersonderzoek gedaan naar de gevolgen van de komst van de vele vakantiewoningen en de daarbij behorende bezoekers naar Grotelsche Heide. Jonkers is benieuwd naar de uitkomsten daarvan. “In het verleden hebben we ook al laten zien dat er niet adequaat onderzoek was gedaan naar de gevolgen voor de flora en fauna hier. De regels van natuurbeheer worden hier gebroken”, vindt Jonkers. Als het aan hem ligt zullen hij en zijn medestanders alles doen wat in hun macht ligt om de komst van het vakantiepark tegen te houden. “Voor de bouw van de huisjes is nog geen vergunning aangevraagd. Zodra dat gebeurt, dan zullen wij denk ik wel bezwaar indienen. En als het moet dan gaan we mogelijk ook wel weer naar de rechter.”