Afbeelding
Foto: Ton op den Buijs

Ongeveer 200 basisschoolkinderen uit Laarbeek op bezoek bij IVN Laarbeek

Dier & Natuur

Laarbeek - De Nationale Boomfeestdag plaats vond op woensdag 10 november plaats als thema ‘Bomen maken gezond’. Het doel van deze Boomfeestdag is om kinderen van groep 6 (9 en 10 jaar) meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Hieraan draagt ook IVN Laarbeek haar steentje bij.

Verdeeld over acht ochtenden in de drie weken rondom de officiële datum ontvangt het IVN in en rondom hun mooie gebouw de Bimd in Aarle-Rixtel ongeveer 200 kinderen, afkomstig van zeven basisscholen uit Laarbeek. In totaal helpen 18 vrijwilligers mee. 

Het programma begint om 9.00 uur met een uitgebreide PowerPointpresentatie waarin allerlei aspecten van de boom aan bod komen en waarin wordt verteld hoe belangrijk de boom is voor de leefomgeving. De kinderen weten na afloop dat het niet alleen heerlijk is om in de natuur te verblijven, maar dat bomen ook op andere manieren heel belangrijk zijn en voor gezondheid zorgen. Bomen zetten CO2 om in zuurstof en helpen zo mee de opwarming van de aarde tegen te gaan. Ze zorgen voor schaduw en ze spelen een rol in het omlaag brengen van de temperatuur in steden. Ze geven onderdak of een schuilplaats voor insecten, vogels en nog veel meer dieren. Ze geven vruchten, die dienen als voedsel voor mens en dier. Maar ook worden delen van bomen gebruikt als grondstof voor vele producten. 

Na de presentatie gaan de kinderen in kleine groepjes naar buiten en leren ze nog veel meer over de boom. Met een boommeter wordt de hoogte gemeten en er worden schors- en bladafdrukken gemaakt. Bij de boomschijven worden jaarringen bekeken en geteld. De verschillende manieren van zaad verspreiden worden uitgelegd en er worden ook diverse nesten bekeken waarin de dieren leven of zich schuil kunnen houden. Op een tafeltje is een winkeltje ingericht met allerlei producten uit het dagelijks leven waarbij de vraag gesteld wordt of ze wel of niet van een boom afkomstig te zijn. En zeer veel producten blijken dus inderdaad stoffen van een boom te bevatten, zelfs shampoo bevat olie van een palm. 

Al met al een zeer leerzame ochtend voor deze kinderen die voortaan beslist anders naar een boom kijken. Het echte ‘boomplanten’ wordt niet bij het IVN gedaan, maar er wordt door medewerkers van de gemeente Laarbeek, in samenspraak met iedere school, een plantlocatie en passende datum gezocht waarop de kinderen van deze groep zelf hun steentje gaan bijdragen door het planten van bomen of struiken.