Vogelmelk
Vogelmelk Foto: Anita Slaats

Publiekswandeling IVN Natuurtuin De Bimd

Dier & Natuur

Laarbeek - Elke laatste zondag van de maand is er in Natuurtuin De Bimd een publiekswandeling onder leiding van de ervaren natuurgids Gerrit Post. De wandelingen beginnen om 8.30 uur en duren tot ongeveer 10.30 uur. Vertrekpunt is de Beekseweg 3 in Aarle-Rixtel. Deelname en koffie na afloop zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld.

Elke wandeling krijgt een bepaald thema mee. Op zondag 27 februari is het thema ‘Stinzenplanten’. Stinzenplanten is een verzamelnaam voor planten die al in een ver verleden zijn ingevoerd. Daarna zijn ze verwilderd, maar inmiddels al ingeburgerd. Ze bloeien vroeg in het voorjaar. Het zijn bol-, knol- en wortelgewassen die in de 16e eeuw vooral op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen groeiden. Er zijn plekken waar het landhuis niet meer bestaat, maar waar de stinzenplanten ieder jaar nog uitbundig bloeien.

Het woord ‘stins’ komt uit het Fries. Het betekent ‘steenhuis’. Het is een middeleeuwse, bewoonbare verdedigingstoren. Ze stonden voornamelijk in Groningen en Friesland. De enige nog bestaande middeleeuwse stins is de Schierstins in Veenwouden. Hun oorsprong ligt vaak ver hier vandaan. De planten zijn door avonturiers en botanisten geïntroduceerd in West-Europa. Zo speelde Carolus Clusius (1526-1609), arts en botanicus uit de Zuidelijke Nederlanden, een grote rol bij de verspreiding van de tulp en de aardappel. De van oorsprong tabakshandelaren Cornelis en Marinus van Tubergen begonnen in 1868 een bloembollen- en zadenhandel in hun hofstede Zwanenburg te Amsterdam. Zij gingen zich meer en meer toeleggen op het verhandelen van bijzondere bol- en knolgewassen. Stinzenplanten zijn onder meer: sneeuwklokje, sterhyacint, winterakoniet, krokus, lenteklokje, bosanemoon, wilde narcis, kievitsbloem, knikkende vogelmelk, lelietje der dalen en aronskelk. Ze kunnen uitstekend toegepast worden in de eigen tuin. 

De volgende publiekswandelingen in Natuurtuin De Bimd zijn op 27 maart, 24 april, 20 mei en 26 juni 2022.