De jonge natuuronderzoekers Evi (links) en Marij bekijken de bosanemoontjes.
De jonge natuuronderzoekers Evi (links) en Marij bekijken de bosanemoontjes. Foto: Ton op den Buijs

IVN Laarbeek publiekswandeling in de Ruweeuwsels

Dier & Natuur

Laarbeek - Tegen de veertig natuurliefhebbers verzamelen zich op zondagochtend 20 maart om 10.00 uur bij Sluis 5 in Lieshout om mee te wandelen in de Ruweeuwsels. De wandeling is georganiseerd door IVN Laarbeek. Het is een van de activiteiten die deze vereniging verzorgt. Gelukkig kan het nu weer, nu er nauwelijks nog coronamaatregelen zijn. Terwijl er de hele week volop zon was, treurt de lucht nu behoorlijk. Een lichte hagelbui en een grijze hemel maken dat de bosanemoontjes hun bloempjes dicht houden. 

In de Ruweeuwsels staan veel populieren. In 2019 werden er door beheerder Brabants Landschap een aantal geveld. Ze waren ernstig verzwakt door een storm. Dat leverde gevaar op voor wandelaars. Het had wel gevolgen voor de bosanemoon, die graag onder populieren groeit. Nieuwe populieren werden dan ook aangeplant. De tapijten bosanemonen zijn weer terug aan het komen. Enkele gedeelten met naaldbomen moesten wijken voor loofbomen, zoals de berk, de eik, de fladderiep en de accacia. Alles ter vergroting van de biodiversiteit. 

Gidsen Frank Verbakel en Jo Kicken vertellen over alles wat de Ruweeuwsels zo mooi maakt: over de bosanemonen, de bergvlier, de knolletjes van het speenkruid, de hazelaar en de lindebomen. Ze wijzen hun toehoorders op de ophogingen tussen greppels, die rabatten genoemd worden. Samen met de wandelaars luisteren ze naar de vogels. Vooral de boomklever is luid aanwezig met op de achtergrond het geroffel van spechten. Ze zien enkele reeën tegen de bosrand. Ook de geschiedenis komt aan de orde, hoe het gebied bijvoorbeeld ooit eigendom werd van Alphons Albers Pistorius, vroeger burgemeester van Aarle-Rixtel. Al met al een fijne excursie, waarvoor dank aan de gidsen van IVN Laarbeek.

Wandeling Natuurtuin de Bimd
Op zondag 27 maart is er weer een wandeling in Natuurtuin De Bimd onder leiding van de ervaren natuurgids Gerrit Post. De wandeling begint om 8.30 uur en duurt tot ongeveer 10.30 uur. Vertrekpunt Beekseweg 3, Aarle-Rixtel. Deelname en koffie na afloop zijn gratis. Een vrijwillige bijdrage wordt wel op prijs gesteld. 

Gerrit Post is coördinator van de tuinwerkgroep van IVN Laarbeek en een zeer ervaren gids. Tijdens de wandeling laat hij u genieten van bomen en bloemen, het blote voetenpad en de kruidencirkel. Hij leidt u langs fruitbomen, knotwilgen, een insectenmuur en het onlangs aangelegde Tiny Forest. Maar er is nog veel meer te zien en beleven. Wandel eens mee en geniet!