Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (A-R)

Opening nieuwe ‘Bimd’ met verrassing voor Adrie Beekmans

Dier & Natuur

Aarle-Rixtel - Tijdens de feestelijkheden afgelopen zaterdag ter gelegenheid van de opening van het nieuwe verenigingsgebouw van de Laarbeekse IVN, ontving Adrie Beekmans de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek voor zijn inspanningen. Als een soort ‘bouwpastoor’ heeft Adrie de verschillende aspecten van de verbouwing gecontroleerd, gecoördineerd en met persoonlijke inzet tot een goed einde gebracht.

Op het gezellig ingerichte binnenterrein achter het hoofdgebouw waren er stands van de vogelwerkgroep, de werkgroep vleermuizen en alle andere gebieden, waarop de IVN zich manifesteert in Laarbeek. Eén stand was de bouwgroep, bemand door Adrie Beekmans. Deze werd later tijdens de opening in het zonnetje gezet. Na het officiële gedeelte was er een mogelijkheid een korte wandeling te maken over het terrein, waarbij diverse gidsen de uitleg voor hun rekening namen. Ook kon je bij één van de stands informatie krijgen over hoe je je tuin vogelvriendelijk kunt inrichten.

Educatie
Erg belangrijk is het betrekken van de jeugd en het wekken van hun interesse. Dit gebeurt door de werkgroep jeugd, waar kinderen van de basisschool les krijgen van mensen van het IVN. Tijdens dat bezoek wordt er na een kort inleidend praatje begonnen met daadwerkelijk bezig zijn in de natuur. Dat kan een wandeling met een bepaalde opdracht zijn, maar ook het onderzoeken van een stukje sloot. In de winter is het mogelijk de diverse soorten vruchten en zaden te herkennen. Dat kan binnen gebeuren. Al deze activiteiten zijn erop gericht de kinderen respect en aandacht voor de natuur bij te brengen.

Realisatie
Voorzitter Ben Swinkels zette in een praatje de geschiedenis uiteen, die leidde tot het huidige gebouw. Hoewel het gebouw centraal stond was er aandacht voor de blauwe schut van Aarle-Rixtel, het Onze Lieve Vrouwe Gilde, dat een stuk land beschikbaar heeft gesteld om te laten gebruiken door het IVN. Er werden door Ben veel namen genoemd van mensen, die op velerlei vlakken hebben bijgedragen aan de totstandkoming van het huidige gebouw. Wat begon in twee containers, die overtollig waren geworden bij de firma Bavaria, is uitgegroeid tot een heus milieutechnisch verantwoord gebouw voor een natuureducatiecentrum. Alles is gedaan om de isolatie zo te laten zijn, dat er erg weinig energie wordt gebruikt. Zo ligt het dak vol met zonnepanelen en wordt er alleen elektrisch verwarmd, als dat nodig mocht zijn. 

Burgemeester Van der Meijden bood de voorzitter een geldbedrag aan. De burgemeester onthulde een grote draaibaar opgestelde plexiglazen cilinder, die gevuld was met tennisballen, waarop namen van de vrijwilligers waren geschreven. Iedereen die zich had ingezet voor de totstandkoming van het gebouw, als bouwer of als sponsor was via zijn naam vereeuwigd op de tennisballen. Het geheel was nog niet afgesloten: “Als we iemand vergeten zijn kan die altijd nog worden toegevoegd”, aldus een lachende burgemeester. De cilinder krijgt een prominente plaats in het gebouw. Directeur Femke Dingemans van de BMF (Brabantse Milieu Federatie) lichtte de taak van haar organisatie en de belangrijke plaats van de IVN-groepen daarin toe. De verrassing voor Adrie Beekmans kwam bij het woordje van wethouder Joan Briels, die Adrie prees voor zijn vele werk: “Zelfs ’s nachts kwam Adrie hier naar toe om de net gestorte betonvloer te ‘vlinderen’“.De verraste Adrie ontving de vrijwilligerspenning van de gemeente Laarbeek en een bijbehorende oorkonde. Zijn vrouw kreeg een prachtige bos bloemen.