Wethouder Monika Slaets en gedeputeerde Anne-Marie Spierings.
Wethouder Monika Slaets en gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Laarbeek gaat nu echt aan de slag met verduurzamen gemeentelijke panden

Gemeente

Laarbeek - De gemeente Laarbeek heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Verduurzaming van gemeentelijke panden hoort daar ook bij. Het Ontmoetingscentrum, sporthal d’n Ekker en het gemeentehuis in Beek en Donk en sportpark de Hut in Aarle-Rixtel zijn die vier grootste energieverbruikers. Met hulp van de provincie gaat de gemeente nu aan de slag om deze panden duurzamer te maken.

Met de ondertekening van de intentieovereenkomst gaven wethouder Monika Slaets en gedeputeerde Anne-Marie Spierings een figuurlijke klap op de samenwerking. De provincie heeft een speciaal Ontzorgingsloket in het leven geroepen om kleinere gemeenten (tot 25.000 inwoners) en bijvoorbeeld schoolorganisaties te helpen met het verduurzamen van panden. Het Ontzorgingsloket helpt de gemeente met advies en begeleiding om de vier Laarbeekse panden te verduurzamen.

“Iedereen is er van doordrongen dat er nu echt stappen gezet moeten worden. Deze intentieovereenkomst moet daar ook daadwerkelijk toe leiden”, vertelt wethouder Slaets. “Wij hebben een voorbeeldfunctie binnen de gemeente, hopelijk zullen vastgoedeigenaren volgen.” 

Gedeputeerde Spierings: “We moeten echt naar CO2-besparing toe. Veel sneller dan we voorheen deden. Vanuit dat belang willen we onder meer gemeenten helpen met dit Ontzorgingsloket.” De specialisten die op deze manier gemeenten gaan helpen, staan hen met raad en advies bij, tot aan de uitvoering. Zo wordt er onder meer ook gekeken welke subsidiemogelijkheden er zijn. Uiteindelijk is het aan de gemeente zelf om de portemonnee te trekken om daadwerkelijk gebouwen te verduurzamen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het isoleren van daken, opwekking van energie en het helemaal van het gas afgaan. De gemeente Laarbeek heeft tot 2030 zo’n 4 miljoen euro uitgetrokken voor het verduurzamen van gemeentelijke panden.