Harrie en Dymphie Claassen.
Harrie en Dymphie Claassen.

Harrie en Dymphie Claassen 50 jaar getrouwd

Human Interest

Beek en Donk - Op 18 december 1970 legden Harrie en Dymphie Claassen voor de wet hun huwelijksgeloften af. Het kerkelijk huwelijk was in juni 1971. Ze leerden elkaar kennen tijdens het dansen bij de Ridderhof in Gemert en de rest is geschiedenis.

Harrie en Dymphie leerden elkaar kennen op 28 januari 1968 bij het Ridderhof in Gemert. In die tijd was het een danszaal met grote dansvloer en boven een balustrade waar je op de dansvloer kon kijken. “We kwamen elkaar boven op de balustrade tegen en we hebben een paar keer gedanst”, vertelt Harrie. “Na afloop nog buiten bij het kasteel gepraat met elkaar tot Dymphie de bus naar Beek en Donk moest halen.” Harrie ging met kameraden en zijn zus met de auto vanuit Gemert terug naar Bakel. Zijn zus was in eerste instantie niet zo blij, want door de verkering met Dymphie ging Harrie niet meer dansen in Gemert en kon zijn zus niet meer meerijden en moest ze fietsen.

Huwelijk
Harrie, geboren in Bakel, komt uit een gezin met elf kinderen en Dymphie, geboren in Beek en Donk, komt uit een gezin met drie kinderen. Op 15 maart 1969 verloofden ze zich en kon het plannen van de bruiloft beginnen. Het kerkelijk huwelijk vond in juni 1971 plaats in het bijzijn van familie en vrienden. Na het kerkelijk huwelijk kochten ze een huis aan de Monseigneur Verhagenstraat in Donk. Daar werden de kinderen ook geboren. Na vijf jaar verhuisden ze naar de Lijsterlaan in Beek. “In die tijd was er een jongetje aangereden bij de brug. Hij is toen ook overleden. Wij vonden het geen fijn idee dat onze jongens via die brug, naar school moesten fietsen, dus besloten we te verhuizen.”

Werken en pensioen
Vroeger heeft Harrie geleerd voor timmerman en werkte vier jaar op de bouw. Daarna is hij begonnen bij Raymakers Textiel in Helmond, waar hij 44 jaar gewerkt heeft. Hij ging met vervroegd pensioen, maar na een paar jaar vroegen ze of hij voor een paar dagen terug wilde komen en de jeugd op te leiden. Nu doet Harrie vrijwilligerswerk bij de Regt, zoals boodschappen voor mensen die er wonen of het vuilnis buiten zetten. Dymphie heeft eerst in een winkel in Eindhoven gewerkt, maar is daarna begonnen in een naaiatelier in Beek en Donk. En ook heeft ze nog 28 jaar als schoonmaakster gewerkt bij onder andere de Rabobank in Beek en Donk.

Maar nu zijn ze beide met pensioen en genieten ze van hun vrije tijd. Elke dag doen ze minimaal e´e´n potje jokeren, waarbij Dymphie meestal wint. Maar ook met vrienden kaarten ze graag. “Maar het liefste gaan we op vakantie”, vertelt Dymphie. En dat is te zien! In de keuken van hun woning hangen twee grote magneetborden met daarop allerlei magneetjes uit veel verschillende landen. “Ik heb familie in Canada wonen, de jongste zus van mijn moeder. Tot op heden houden we nog steeds contact met haar kinderen in Canada”, vertelt Harrie. Ze hebben daar al veel feestdagen meegemaakt zoals Halloween, Thanksgiving en moederdag. “Maar nog nooit tijdens de kerstdagen daar geweest. De hoop is om volgend jaar met de kerstdagen, als het weer toegestaan is, nog een laatste reis naar Canada te maken.”

Geen feest
“We zouden met de familie voor een dag of vier naar Disneyland Parijs gaan, maar dat kan nu helaas niet doorgaan”, vertelt Dymphie. “Het is zonde, maar wat niet kan, dat kan niet.” Ook de bijeenkomst die elk jaar voor 50-,60- en 70-jarige huwelijken georganiseerd wordt door de gemeente Laarbeek kan dit jaar ook niet doorgaan. “Daarom hebben we van de gemeente een waardebon gekregen om een gebakje te halen. Ik heb er al een taart van besteld”, zegt Harrie grinnikend.

De trouwfoto van 50 jaar geleden.