Afbeelding
Foto: Marcel van de Kerkhof (B&D)

Gek van... Koerstruien

Human Interest

Beek en Donk - Hein van Berlo uit Beek en Donk is gek van koerstruien. Hij heeft er zo’n 2150! Een aantal pronkstukken hangen ingelijst aan de muur, op een speciale ‘wielerkamer’ boven. De hele verzameling is ook nog eens keer te bewonderen op zijn website www.koerstruien.nl. 

Hein is 68 en met pensioen. Geboren en getogen in Lieshout. Werkte 50 jaar bij Bavaria in Lieshout. Kreeg op z’n zestiende van zijn ouders een brommer aangeboden. ‘Doe mij maar een fiets!’, was zijn antwoord Het werd een renfiets. Hein koerste in de jaren 70 als nieuweling op de weg. Zijn hart ging echter uit naar het echte werk, veldrijden. Ploeteren over glibberige paadjes, afzien, pijn lijden, doorzetten. Gek is hij van wielrennen. Fietsen zit er voor Hein echter nauwelijks meer in. Dat doet hem zichtbaar verdriet. Er is helaas leukemie vastgesteld. Gek is hij nog steeds van zijn verzameling wielrenattributen, bidons, tasjes, petjes… koerstruien. Allemaal in de loop der jaren verzameld.

Koerstruien
Hein gaat er blijkbaar van uit dat deze redacteur weinig verstand heeft van wielrennen. Dat heeft hij héél goed ingeschat. “Weet jij wel wat een koerstrui is?”, vraagt hij. DeMooiLaarbeekKrant, niet gewend aan vragen, blijft het antwoord schuldig. “Een koerstrui is door een wielrenner echt gedragen tijdens een koers”, legt Hein geduldig uit. “De ritssluiting zit aan de voorkant! Er zijn ook truien met de rits aan de achterkant. Dat zijn podiumtruien. Een renner die gehuldigd wordt, doet die zo aan.” Hein demonstreert het even. “Ik heb wel podiumtruien, maar koerstruien vind ik het leukst.”

De verzameling
“In het jaar 2000, ben ik gestopt met wielrennen. Ik begon fanatiek te verzamelen.”, zo gaat Hein verder. “Kopen, ruilen, verzameling overnemen. Schooien om een shirtje doe ik niet!”

“Het is met 2150 truien behoorlijk uit de klauwen gelopen”, zucht Hein. “Ik vind de kleuren, de opdruk van wielertruien prachtig. Maar ook het verhaal dat erachter zit. Wie heeft de trui gedragen? Tijdens welke koers? In welk jaar?” Verschillende bekende namen komen voorbij, Adri van der Poel, Johnny Hoogerland, Steven Kruiswijk, Leontien van Moorsel. Het meest trots is Hein op een gele trui van Jan Janssen. “Niet uit het jaar dat hij de Tour de France won”, zegt Hein spijtig. “Die is echt onbetaalbaar!”

Onderhoud
Onderhoud kent de verzameling niet. Truien hangen ingelijst aan de muur in het trapgat en op de wielerkamer. Of ze zitten keurig verpakt in de kast. Op zijn website staan alle afbeeldingen met informatie. Zijn vrouw Maria hoeft niks te wassen of te strijken. Ze staat volledig achter Hein zijn verzameling. “Als hij ze maar niet allemaal gaat ophangen”, voegt ze er lachend aan toe.

IJdel
“Sommige wielrenners zijn best ijdel”, lacht Hein. Kleurige truien, geschoren benen, fonkelende fietsen… Als veldrijder had ik daar minder last van. Na zo’n koers veldrijden zat je toch van top tot teen onder de modder. Wel liet ik, met mooie letters, ‘Berlotti’ op mijn fiets zetten. Haha, ik vond dat meer uitstraling hebben dan ‘Van Berlo’.”

Diagnose
De naam Van Berlo is vast verbonden met de wielersport. Of je nou Leo, Theo of Hein heet. Allemaal hebben ze wàt met wielersport. DeMooiLaarbeekKrant stelt, in dat opzicht, een heldere diagnose. Er is sprake van een familieafwijking. Gaat nooit over! Is Hein het daarmee eens? Als iemand nog iets heeft voor mijn verzameling….”, lacht hij