Afbeelding
Foto: Remco Spierings

Workshop Nicky Opheij op de Laarbeecke: ‘De achterkant van succes en de gevolgen van pesten’

Human Interest

Beek en Donk - Nicky Opheij, winnaar van het tv-programma Hollands Next Topmodel en oud-leerling van het Commanderij College Laarbeek gaf op 22 en 24 februari een viertal workshops aan de 3e en 4e klassers van de Laarbeecke. Een workshop die indruk maakte en het verhaal achter het perfecte plaatje vertelt.

Ondanks haar succes heeft Nicky nog steeds last van de gevolgen van het vroegere pestgedrag, zowel op school als op social media. Nicky hoorde nergens bij, was altijd alleen en werd gepest. Het werd zo erg dat er dagelijks geroepen werd dat ze lelijk was en ze werd zelfs een keer van haar fiets getrokken waarbij haar tas in de bosjes werd gegooid. Ze had de droom om model te worden, maar werd uitgelachen door haar klasgenoten.

Enkele jaren later kwam Hollands Next Top Model voorbij. Ze was nog wel onzeker vanuit vroeger, maar ging de uitdaging aan. Met succes, ze won de editie van 2014, maar daarbij was ze er nog niet. Eenmaal als winnaar uit de bus, moest ze nóg steeds afvallen volgens haar contract. Vol goede moed deed ze dat, het was tenslotte haar droom om model te worden. In de tussentijd maakte ze haar opleiding bouwkunde ook nog af, maar net op het moment dat ze slaagde gingen haar ouders scheiden. Dat heeft haar diep geraakt en samen met de druk die ze had om model te worden en af te vallen viel ze in een depressie. Ruim 1,5 jaar lang zat ze eenzaam in de put en met dat verhaal wil ze de jongere generatie nu gaan helpen. “Vroeger werd ik voor ‘giraf’ of ‘nekkie’ uitgemaakt vanwege mijn lange nek. Als ik daar nu aan terugdenk vind ik het een krachtig dier. De giraf kan overal bij en is anders dan andere. Dat maakt hem uniek, net zoals ik”, zo vertelt ze.

Daarmee hoopt ze andere kinderen ook te inspireren. In de workshop vertelt ze haar verhaal, maar krijgen de kinderen ook tips en trucs en doen ze actief mee. Zo krijgen ze papiertjes waarop ze vragen moeten beantwoorden en daagt Nicky ze uit om na te denken over wat ze zelf willen. Zo moeten ze bijvoorbeeld de vraag ‘Wat is jouw droom en wat motiveert je’ beantwoorden. Een van de antwoorden die gegeven wordt is dat iemand bodybuilder wil worden, omdat hij onzeker was over zijn eigen lichaam. Toch zet hij door, in de hoop later ook anderen te kunnen inspireren. Daarmee bereikt Nicky haar doel en vertelt ze dat je moet doen waar je zélf vrolijk van wordt. Niet omdat anderen iets over je denken of van je willen.

Aangezien Nicky vroeger zelf veel af moest vallen en er obsessief en niet gelukkig van werd heeft ze haar boek ‘on a mission’ uitgebracht, waarbij ze uit eigen ervaring tips geeft hoe belangrijk het is om goed en gezond te blijven eten. Daarnaast geeft ze de kinderen mee van zichzelf te houden. “Geef jezelf complimentjes en verzorg jezelf goed. Omarm je met de juiste mensen. Je krijgt 100 positieve reacties, maar die ene negatieve onthoud je. Praat erover en onderneem actie.” Zo is ook de les van de docenten en vertrouwenspersonen van het Commanderij College. “Wij zijn er om je te helpen.” Op het laatst van de workshop krijgen de kinderen nog de vraag ‘Wat ga jij meteen doen om beter voor jezelf te zorgen?’, waarbij ze de kinderen aansporen om daar nog eens over na te denken. De kinderen volgden de workshop enthousiast en gaven aan er echt iets aan gehad te hebben. Daarmee is het doel van de school en de lessen bereikt.

Afbeelding