Niels in gesprek met Laarbeekse jeugd
Niels in gesprek met Laarbeekse jeugd Foto: Mark Barten

Jeugdagent Niels neemt afscheid van Laarbeek: ‘De jeugd benadert je alsof je een van hen bent’

Human Interest

Laarbeek - Jeugdagent Niels Kanters gaat de gemeente Laarbeek verlaten. Hij is toe aan een nieuwe uitdaging en begint de week na carnaval als wijkagent in het centrum van Helmond.

“Het is wel een apart gevoel moet ik zeggen, want ik ben nu bezig om ‘afscheid’ te nemen in mijn rondjes die ik doe. De afgelopen jaren heb ik veel contacten opgebouwd op bijvoorbeeld de scholen en met ketenpartners zoals gemeente, Veilig Thuis en Halt, dus dan is het wel apart om dat af te moeten sluiten. Aan de andere kant is het voor mezelf ook een hele mooie stap, dus daar kijk ik wel naar uit”, zo vertelt Niels, die nu vijf jaar als jeugdagent in Laarbeek & Gemert/Bakel gewerkt heeft.

Niels heeft het uitstekend naar zijn zin gehad, maar was naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. “Ik was voor mezelf aan het kijken wat ik nog graag wilde binnen de politie en zocht meer diepgang. Als wijkagent heb je het hele pakket en heb je écht contact met de burger en is er ook vaak tijd voor een stukje nazorg. Ik houd er persoonlijk meer van om me in die dingen vast te bijten. Als wijkagent krijg je echt een gebied aangewezen waar je het gezicht bent. De spil in de wijk. Daar was ik wel naar op zoek.”

“In zekere zin zal ik de contacten met de jeugd wel gaan missen, maar als wijkagent ben je ook deels met de jeugd bezig”, gaat hij verder. “De jeugd in Laarbeek gaat ook in Helmond op stap, dus ik zal ze nog wel een aantal keren tegenkomen. De contacten die ik hier heb opgebouwd, zullen daar dus nog zeker bruikbaar zijn. Natuurlijk niet meer zo frequent als nu, maar het contact zal altijd wel blijven bestaan.”

Laagdrempelig contact
Toen Niels vijf jaar geleden begon als jeugdagent bestond de functie eigenlijk nog niet. “Het was nog niet helemaal duidelijk wat voor invulling we eraan wilde geven bij de politie. Ik heb het me dus echt wel eigen moeten maken om met de jeugd in contact te komen en vond het erg belangrijk om dichtbij te komen. Zo ben ik vaak op bezoek geweest bij scholen, hangplekken en werkte ik vaak tijdens uitgaansavonden, maar ben ik ook aanwezig op social media. Ze konden me gewoon een berichtje sturen vanachter hun scherm en dat doen ze vaak eerder dan echt face-to-face op een politieagent afstappen. Zo kan er een heel mooi laagdrempelig contact ontstaan, waarbij je toch iemand van dienst kan zijn en vaak erger kunt voorkomen.”

Als jeugdagent maak je natuurlijk hele mooie dingen mee, maar ervaar je ook de andere kant van de medaille. “Zo zie je onder andere gevallen van drugs, lachgas en alcoholmisbruik, maar ook van pesten en huiselijk geweld. Dat is best pittig en hakt er af en toe wel in. Gelukkig is de jeugd heel open en eerlijk, en benaderen ze je alsof je een van hen bent. Waar dat ik ook kwam, er was altijd een praatje te maken. Op festivals als WiSH bijvoorbeeld spreekt de jeugd me gewoon aan en dan zie je soms andere collega’s die het ‘raar’ vinden dat ze mij zo makkelijk weten te vinden. Dat is wel mooi om te zien en is erg speciaal. Dat zal me wel altijd bijblijven.”

In gesprek met Rutte
Naast het fijne contact met de jeugd heeft Niels ook andere bijzondere dingen gedaan. Zo kwam hij via social media in contact met Mark Rutte en werd hij uitgenodigd op het Catshuis in Den Haag om te vertellen over de taken van een jeugdagent. “Ik dacht eerst dat het een grap was, maar gelukkig bleek het wel te kloppen. Dan krijg je een mooi gesprek en hij was oprecht geïnteresseerd in wat ik deed. Het is mooi dat zo iemand daar aandacht aan besteed. Ook belde een familielid een keer op dat ik op het Jeugdjournaal was met een van mijn TikTok-filmpjes. Daarnaast heb ik ook veel verschillende mensen verrast en mochten ze bijvoorbeeld een keer een kijkje nemen in een politieauto, waardoor ze heel erg opfleurden. Dat zijn bijzondere dingen die ik niet snel zal vergeten.”

Een opvolger voor jeugdagent Niels is er nog niet, maar collega-jeugdagent Christel blijft momenteel nog actief in Laarbeek en Gemert/Bakel. Niels zelf gaat stoppen met zijn Instagram-account als jeugdagent. Wil je hem toch nog blijven volgen dan kan dit op Instagram via @wijkagenten_helmondcentrum.

Afbeelding