Mario van Dinther, aan het werk voor Omroep Kontakt.
Mario van Dinther, aan het werk voor Omroep Kontakt.

Mario van Dinther weg bij Omroep Kontakt: ‘Bekende en onbekende mensen voor de microfoon krijgen’

Human Interest

Laarbeek - Was er in Laarbeek iets te doen, dan zag je Mario van Dinther met zijn microfoon. Voor Omroep Kontakt was hij jarenlang in de weer en zorgde hij ervoor dat radioluisteraars en tv-kijkers het Laarbeekse nieuws konden volgen. Vanaf deze week geniet Van Dinther van zijn vrije tijd.

Om 03.00 uur opstaan. Veel mensen moeten er niet aan denken. Voor Mario van Dinther was het de gewoonste zaak van de wereld. Om 03.15 uur stapte hij in de auto van Boekel naar de radiostudio in Beek en Donk. Hij bereidde de uitzending voor en van 07.00 tot 09.00 uur bracht hij het Laarbeekse nieuws bij de luisteraar. Met een kleine tussenpauze van drie jaar heeft Van Dinther dit vanaf 1999 gedaan. Nu Omroep Kontakt vanaf afgelopen maandag op is gegaan in een nieuwe omroep (Omroep Peelrand) heeft Van Dinther besloten om zijn radio- en televisie-activiteiten te stoppen. “Ik zal het ongetwijfeld gaan missen, zeker het gevoel van onder de mensen te zijn. Voor Kontakt ben ik altijd overal geweest, daarbij de mensen respecterend. Het contact met al die mensen, inwoners, politici of bedrijven, dat ga ik zeker missen.”

In 1999 stapte Van Dinther zelf bij de studio aan de Otterweg binnen en vroeg daar of hij radio kon maken. Vanaf 2005 ging hij ook met de microfoon op pad om verslag te doen van activiteiten en bijzondere gebeurtenissen. “Het contact met de mensen was altijd geweldig. Er achter komen wat de mensen interesseert. Of het nu ging om vrijwilligersactiviteiten of de uitreiking van een koninklijke onderscheiding. Van groot tot klein, wilde ik erbij zijn. Ik probeerde bekende en onbekende inwoners voor de microfoon te krijgen.” 

De vele uren die Van Dinther wekelijks voor Omroep Kontakt vrijwillig bezig was, hij telde ze zelf niet. “Het vroege opstaan daar had ik nooit moeite mee. In mijn arbeidswerkzame leven, deed ik dat ook altijd (Van Dinther, was stratenmaker, red.) Een ochtend-nieuwsuitzending vergt ook voorbereiding, zaken regelen. Daarnaast ben je niet alleen vroeg in de ochtend in de weer. Overdag zijn er ook activiteiten en ‘s avonds probeer je mensen te benaderen als ze bereikbaar zijn.” 

Wat Van Dinther nu gaat doen, dat weet hij nog niet. Maar dat hij radio blijft maken, dat lijkt haast wel zeker. 

Mario van Dinther, aan het werk voor Omroep Kontakt.