Afbeelding
Foto:

Ouderenbezoek goeikamer; Goeie praat, koffie en een lach

Human Interest

Aarle-Rixtel - Even langsgaan bij de oudere medemens. Een praatje maken, kop koffie drinken, verhalen delen en lachen. Een kleine moeite met veel waardering van de mensen die het bezoek ontvangen. Twee keer per week gaat de Goeikamer samen met Frans Coppens langs bij ouderen in Aarle-Rixtel.

In de keuken zijn Charlotte en Hanne druk bezig met het in orde maken van de picknickmand. Ze weten precies wat er allemaal meegaat. Koffie, gebak, kopjes. Oh ja, en niet te vergeten de muziekbox. Deze ochtend gaat Jan (13) uit Lieshout mee op bezoek. Normaal gesproken werkt hij alleen op woensdagmiddag bij de dagbesteding van de Goeikamer. Nu is het vakantie. “Normaal doe ik hier vooral buiten klussen. Maar ik had al vaker aangegeven dat ik wel een keer mee wilde gaan.” 

Jan wil later automonteur worden. Zijn favoriete auto? “Een Ford Mustang, een rode.” Zijn werkbroek heeft hij ingeruild voor nette kleding. Hij doet, zoals het hoort, op het laatst de verse melk in de picknickmand. Klaar voor vertrek. Deze ochtend gaat Justin Otting van de Goeikamer, samen met Jan, op bezoek bij een andere Jan, Jan van den Bogaard. Jan sr. is 86 en in Aarle-Rixtel bekend van het verzorgen van de dieren in het dierenpark aan de Molenstraat. Twee jaar geleden is zijn vrouw overleden. Ze waren 57 jaar getrouwd. “Het alleen zijn is lastig, heel ons leven zijn we samen geweest. ‘s Avonds voor ik naar bed ga kijk ik naar een foto van haar. Ze is gestorven in mijn armen”, vertelt Jan terwijl Jan jr. de vers gezette koffie uitserveert, met het gebak. “Wat word ik verwend”, lacht Jan. sr. 

En dat is de bedoeling van het bezoek, goeie praat en mensen een glimlach bezorgen. Jan van den Bogaard is nog zeer actief. Drie keer per dag verzorgt hij de dieren. En als het nodig is (bevalling van een van de diertjes), dan gaat Jan er ook ‘s nachts uit. Ondertussen heeft Justin de muziekbox aangezet. “Welke muziek wil je graag horen Jan?” Marsmuziek, kiest Jan sr. Met Duitse muziek op de achtergrond worden verhalen verteld, herinneringen gedeeld en gelachen. Jan en Jan delen de liefde voor hun hondje. Die van Jan sr heet Boomer. Foto’s van eerdere hondjes sieren de woonkamer. Jan heeft vier kinderen en overdag voldoende om handen. Maar bijvoorbeeld naar een verjaardag gaan vindt hij lastig. “Ik heb nu een uitnodiging gekregen om bij iemand even langs te gaan. Daar zie ik dan zo tegenop, alleen ergens heen gaan. Maar ik ga toch, anders ga je zitten te vereenzamen thuis.” 

De koffie en het gebak smaken Jan sr. goed. Een uur wordt er gelachen, ook Jan jr. heeft schik. Een aai over de bol van Boomer doet het goed. Voor Jan sr. is het voor herhaling vatbaar. Een klein gebaar, met veel waardering.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding