Afbeelding
Foto: Mark Barten

Opvang vluchtelingen kan deze week al vol zitten

Human Interest

Laarbeek - De opvang van vluchtelingen uit Oekraïne in Missieklooster Heilig Bloed in Aarle-Rixtel kan deze week al aan zijn limiet zitten. Nieuwe vluchtelingen die dan in Laarbeek aankomen worden naar Eindhoven gebracht van waaruit ze dan terecht kunnen in grotere opvanglocaties in Mierlo en Veldhoven.

In het klooster in Aarle-Rixtel zijn vijftien kamers beschikbaar. Inmiddels zitten er zo’n twintig personen. De gemeente ziet dat er vanuit de Laarbeekse gemeenschap veel steun komt. “Er zit veel kracht in de samenleving om te helpen waar nodig”, geeft burgemeester Frank van der Meijden aan. De steun om bijvoorbeeld spullen te brengen is hartverwarmend. Wel wil de gemeente aangeven dat mensen niet zomaar op de bonnefooi langs moeten gaan bij het klooster, om bijvoorbeeld spullen te brengen of hun hulp aan te bieden.

“Door als gemeente de regie te houden, kunnen we direct helpen waar nodig en kunnen de mensen die daar nu onderdak vinden tot rust komen.” Volgens Chris Besseling, coördinator namens de gemeente, beginnen de mensen nu een beetje hun draai te vinden. “Ze willen graag iets doen, helpen. Bijvoorbeeld in de tuin. Daarnaast is het mooi om te zien dat de zusters Engelse les geven en krijgen mensen die dat niet kunnen fietsles.” 

Volgens Besseling is het ook zo dat mensen die nu hier zitten filmpjes krijgen van hoe het thuis is, hoe hun huis verwoest is. “En de andere kant is dat kinderen die nu hier zitten online lessen volgen vanuit Oekraïne.” In Eindhoven komt een hele school, waar plek is voor 500 Oekraïense kinderen. “Als gemeente kijken we wat me vanuit de Peel regionaal voor de kinderen kunnen regelen. Anders moeten we gaan zorgen voor vervoer naar Eindhoven.” Ook is het zo dat volwassenen vanaf 1 april mogen gaan werken, op vertoon van hun legitimatiebewijs. “Voor die mensen natuurlijk enorm fijn. En er is natuurlijk werk genoeg. Kijk bijvoorbeeld naar tuinbouw of de horeca.” 

De gemeente kijkt ook verder, naar de toekomst. Want hoe lang blijven de mensen hier? Kunnen ze überhaupt wel ooit terugkeren? “Als gemeente moeten we ook nadenken over de lange termijn. Misschien keren ze wel ooit terug. Maar wie weet hoe de situatie over een half jaar, een jaar is. Ook dan willen we de mensen goed kunnen helpen.”