Afbeelding
Foto: Martin Prick

Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout bestaat 100 jaar

Human Interest

Lieshout - Ze stonden al in de startblokken twee jaar geleden om een groot feest te maken van het 100-jarig bestaan, de mensen van het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout. De coronapandemie gooide roet in het eten en de plannen konden in de ijskast. Wat in het vat zit, verzuurt echter niet. Op zaterdag 23 april is opnieuw het eeuwfeest gepland.

“Oorspronkelijk is onze vereniging begonnen als één van de plaatselijke kruisverenigingen, die mensen voorzagen van hulpmiddelen bij lichamelijke ongemakken. Daarnaast verleende de vereniging ook directe medische zorg met wijkverpleegsters en zorg via het consultatiebureau. Nagenoeg overal zijn deze verenigingen in de loop van de twintigste eeuw opgehouden te bestaan, maar niet in Lieshout en Mariahout. Een goede reden om te benadrukken hoezeer we in ons dorp zijn bevoordeeld t.o.v. vele andere dorpen, die hulpmiddelen veel verder weg moeten bekijken en aanschaffen”, vertelt Pieter de Baaij, voorzitter van het Wit-Gele kruis, afdeling Lieshout.

Verzekerd
Aan de achterzijde van het gezondheidscentrum aan de Grotenhof staat een kleine ruimte vol met hulpmiddelen. Er is een ruimte met een aantal verschillende rollators en verder kasten vol met van alles wat erg gemakkelijk is, als er iets aan het lichaam is dat niet meer normaal functioneert. Een grijper, die je arm verlengt en waarmee je als oudere iets van de grond kunt oprapen zonder te bukken, is een bekend voorbeeld. Maar misschien wilt u wel een plantschopje met een handvat dat er 90 graden gedraaid aan zit, zodat het gemakkelijker is vast te houden. Een ‘wig’-kussen kan u helpen als u het stuitje heeft bezeerd en net dat éne plekje ontzien moet worden. Wat te denken van hulpmiddelen om een bed te verschonen, steunkousen aan te trekken of huishoudelijk werk te verrichten. Het Wit-Gele Kruis kan het u uitlenen of ervoor zorgen dat u het krijgt. Veel kleine dingen zijn er te koop, maar krukken, rolstoelen en dergelijke tijdelijke hulpmiddelen zijn gratis te leen. Tenminste, als u lid bent! Dat is overigens geen rib uit het lijf, voor €5,50 bent u een jaar verzekerd van deze mogelijkheid. Als er acute problemen zijn, kan het lidmaatschap overigens snel geregeld zijn. “Elke dag kan iedereen terecht, als de vlag uit hangt. Dit is dagelijks tussen 10.00 en 11.00 uur en tevens zijn wij buiten deze tijd ook telefonisch bereikbaar met een noodnummer voor dringende zaken”, vult Hanneke van Schaijk, vrijwilliger van het zorgadviescentrum aan.

Kindersterfte
Het kantoortje aan de Grotenhof wordt elke werkdag bemenst door één van de vijf zorgadvies-medewerkers. Hanneke van Schaijk zit namens deze groep in het bestuur. Voorzitter is Pieter de Baaij en GVO-werkgroepslid (Gezondheidsvoorlichting) Marianne Swinkels is  ook bij het gesprek aanwezig. Het kruiswerk is begonnen in de jaren 1880 met het ‘Groene Kruis’. “Dat groene stond voor onafhankelijk”, legt Pieter uit. “De katholieken vonden dat maar niets, en pas in 1917 werd daarom door de gezamenlijke Nederlandse Bisschoppen besloten dat er een kruiswerk speciaal voor het katholieke deel van ons land moest komen, dat niet geassocieerd kon worden met het groene kruis. Het nieuwe katholieke kruiswerk werd het Wit-Gele kruis, naar de Pauselijke kleuren.” Het kruiswerk werd opgericht om de mensen aan te sporen tot een goede hygiëne en voor te lichten over preventie. Pieter noemt een voorbeeld: “Toen het kruiswerk in Lieshout startte in 1920 was de kindersterfte 20%. Voordat de kinderen 3 à 4 jaar waren, was dus één van de vijf al overleden.”

Voorlichting
Een belangrijke taak ziet het WGK nog in voorlichting. Daarom is er de werkgroep Gezondheidsvoorlichting die jaarlijks thema-middagen/avonden organiseert voor KBO’s, Vrouwen- en jeugdverenigingen over onderwerpen waar behoefte aan is. In al die jaren zijn er diverse onderwerpen gepresenteerd, zoals lezingen over dermatologie, geluids- en gehoorbescherming, dilemma’s rondom het levenseinde, slapen en slaapproblemen, urologische problemen, bekkenfysiotherapie, gezonde voeding, veilig internet, reuma enz. enz. De lezingen worden verzorgd door deskundigen en vaak kunnen ze hiervoor een beroep doen op medewerkers van het Elkerliek ziekenhuis.

Boek 100 jaar Zorg dichtbij huis
Toen het toenmalige bestuur zich in 2012 realiseerde dat er een jubileum aan zat te komen werd besloten een boek samen te stellen over de geschiedenis van het Wit-Gele Kruis. Henk Verbakel en Ad de Beer doken in de archieven van het Wit-Gele Kruis Lieshout-Mariahout en de knipselboeken van de Heemkundekring. Hieruit werd een schat aan informatie verzameld. Daarnaast verdiepte men zich in de geschiedenis van de gezondheidszorg in het algemeen. Paul van de Wiel werd gevraagd deze enorme hoeveelheid informatie te ordenen en te verwerken in een boek. Dit boek, prettig leesbaar met veel illustraties, is een naslagwerk geworden over een belangrijk stuk geschiedenis van Lieshout en Mariahout. Het boek wordt tijdens de feestmiddag gepresenteerd.

Feest
Om te herdenken dat het Wit-Gele kruis 100 jaar geleden werd opgericht is er zoals vernoemd op zaterdag 23 april een feestmiddag voor alle leden. Dat zijn in Lieshout 1150 gezinnen! Wim Daniëls presenteert de middag en er wordt een film vertoond, die gemaakt is naar aanleiding van het 50-jarig bestaan in 1970. Dat zal voor velen dus een feest van herkenning zijn! Ieder lid heeft een persoonlijke uitnodiging voor deze feestelijke middag ontvangen.

Afbeelding