Afbeelding

George van Issum schrijft kinderboek over avonturen Kabouter Wijsneus

Human Interest

Beek en Donk – Op 8 april kwam de droom van George van Issum uit. Samen met illustratrice Astrid Wagelmans werd het kinderboek ‘Hoe kabouter Wijsneus burgemeester werd van Sven en Finnstad’ uitgegeven.

Wel veertig verhalen schreef George van Issum voor zijn kinderen Gregor en Merlijn. Inmiddels zijn ze 44 en 42 jaar, maar het schriftje waarin George de verhalen noteerde bestaat nog steeds. Zo’n veertig jaar geleden vond de toen jonge vader het leuker om belevenissen van zijn kinderen in verhalen te verwerken dan om reguliere kinderboeken voor te lezen. Zo ontstonden verhalen waarin gebeurtenissen die zijn kinderen meemaakten terugkwamen. “Regelmatig gebeurde iets grappigs of bijzonders”, vertelt George. “Appels bij de groenteboer die vielen of een bezoek van oma.” Als hij het verhaal dan een tijdje later aan zijn kinderen voorlas, was het een feest der herkenning. George komt uit een gezin met acht kinderen. Als hekkensluiter van dat gezin is liefde voor het verzinnen van verhalen ontstaan, omdat zijn oudere zussen hem vroegen als oppas voor zijn neefjes en nichtjes. Voor hen verzon ome George de eerste verhalen. Het idee om de verhalen vast te leggen kwam van dochter Merlijn. Voor kleinkinderen Sven en Finn werd het verhaal over Kabouter Wijsneus verzonnen, voor George werd het uitgeven van een boek een nieuw avontuur.

Kabouter met handicap
“Op een glote pannestoel, lood met witte sippen, zat kabouter Spillesteen heen en weel te wippen”, lispelt Kabouter Wijsneus, terwijl iedereen toch weet dat dit liedje anders gaat. De andere kabouters lachen hem uit en plagen hem en daarom loopt Wijsneus weg. Kabouter Wijsneus maakt allerlei spannende dingen mee en uiteindelijk komt het met de kabouter allemaal goed. Met het boek kwam het ook goed. In samenwerking met Astrid Wagelmans verschenen er prachtige illustraties. Voor Astrid was het illustreren van een boek een lang gekoesterde wens. Inmiddels heeft ze de smaak te pakken, want op 6 mei gaf ze haar eigen gedichtenbundel ‘Een stipje aan de horizon’ uit. George raadt iedereen aan om gebeurtenissen van hun kinderen of kleinkinderen op te schrijven. “Ze worden in de loop der tijd steeds mooier”, lacht George. “Veertig verhaaltjes over mijn kinderen in de leeftijd van vier tot tien jaar, waarmee je tijdens het lezen weer terug bent in de tijd dat de kinderen die avonturen beleefden.” De neven en nichten van ome George waren niet verbaasd over de creativiteit van hun oom. En George? Die nam op 8 april met zijn vrouw Ina een borrel op zijn mooie laatste avontuur. En wie weet worden de avonturen vervolgd. Voor Kabouter Wijsneus en voor George.

Het boek is te bestellen bij Boekscout of bij de lokale boekhandel Van Den Heuvel Boek en Kantoor.