Afbeelding
Foto: Martin Prick

Pastor Engels al heel lang een begrip in Laarbeek

Human Interest

Laarbeek - Pastor Jan Engels is al 58 jaar een begrip in Beek en Donk en later in Laarbeek. Hij is op 2 januari 1937 geboren in Strijp, een dorp dat nu bij Eindhoven hoort. Op 16 juni 1962 wordt Jan tot priester gewijd in de kathedraal van Den Bosch door Monseigneur Bekkers en zijn assistent Jan Bluyssen. Dit jaar is hij dus 60 jaar in het ambt. “Eigenlijk ben ik dus tot priester gewijd door twee bisschoppen”, vertelt Jan in zijn gezellige woning aan de Nassaustraat. Hier woont hij ook alweer sinds 1974. 

De eerste aanstelling van Jan is in Someren Eind. Hij werkt daar al veel met jeugd en zorgt voor de eerste blokhut voor de scouting. Dat bevalt hem goed, maar hij wordt gevraagd door pastoor Van den Heuvel om in Beek en Donk te komen werken. Daar is hij de opvolger van de ‘legendarische’ kapelaan en latere vredesactivist Kees Koning. In die tijd werkt hij ook samen met de pastoor Morel op Donk. Jan heeft altijd prima met de jeugd op kunnen schieten. Als geestelijk adviseur van ‘De Pastorie’ in Beek is hij betrokken bij het meisjesgilde en later bij de totstandkoming van jeugdhuis De Boerderij in Beek. Hij richt behalve een Dames- en Herenkoor ook een kinder- en later jongerenkoor op in Beek. Die tijd, waarin hij samenwerkt met Kees Jongeneelen en Wim Holterman noemt hij “Een hele mooie tijd, waarin de pastors dicht bij de mensen stonden.” In die tijd heeft Jan ook hard gewerkt om een echte brug te slaan tussen Beek en Donk, kernen die in die tijd nog vaak veel van elkaar verschillen.

Kalmer aan
Eind jaren ’60 wordt Jan gevraagd om catechese- en maatschappijlessen te gaan geven in Helmond op de ITO (Individueel Technisch Onderwijs). De scholen worden namelijk in die tijd door het rijk verplicht om dit soort lessen in het pakket op te nemen. Dit gaat Jan zó goed af, dat hij een volledige werkweek (24 lessen) krijgt op school en daarnaast èn in de weekenden bezig is met werkzaamheden voor de parochie. Hij groeit uit tot vertrouwenspersoon op school en krijgt een steeds groter takenpakket. Dit blijft niet ‘ongestraft’ en Jan krijgt hartproblemen. Dit leidt ertoe, dat het werken op school stopt. In die tijd fuseren de parochies van Beek en Donk en krijgt hij samen met Jan van Duynhoven de leiding over de nieuwe parochie Beek en Donk. Mede door het vertrek van Kees Jongeneelen en Wim Holterman is dit een grote taak. Er komen gelukkig meer handen in de persoon van Franklin de Coninck en pastoor van Heeswijk. Jan Engels stopt in 2002 op doktersadvies met het werk voor de parochie. Wèl draagt hij nog missen op in De Regt.

Kostbaar
Aan zijn tijd in de Beekse en Donkse parochie heeft Pastor Engels hele goede herinneringen. Behalve aan de uiterst prettige samenwerking met de al genoemde pastors, als aan de jongeren, die elke maand, zowel in Beek als in Donk, een jongerenmis in elkaar zetten. “Dat waren hele intense diensten”, mijmert Jan. Hij vindt het jammer, dat de regels na de komst van bisschop Gijssen erg streng zijn geworden en er veel veranderd is in de kerk. Door ziekte van pastoor Deli in Aarle-Rixtel wordt er toch weer een beroep gedaan op Jan. Samen met pastor Hasselmans en De Coninck verzorgt Jan daar de diensten. Dit wordt na al die tijd nog steeds erg gewaardeerd door de parochianen in deze kern van Laarbeek. Een heel goed gevoel en veel voldoening put Jan uit zijn contacten met het Aarle-Rixtelse klooster van Het Kostbaar Bloed.

Receptie
De verbondenheid met Aarle-Rixtel blijkt uit het feit dat hun kerk het middelpunt is van de feestelijkheden bij de viering van het jubileum van pastor Engels. Ook zijn 50 jarig-priesterschap werd overigens in de Onze-Lieve-Vrouw-Presentatiekerk gevierd. Op 12 juni 2022 wordt het 60-jarig priesterschap gevierd met een feestelijke eucharistieviering in genoemde kerk. Daarna is er een receptie in conferentiecentrum ‘De Couwenbergh’, waar u als lezer van DeMooiLaarbeekKrant welkom bent.